Skip to main content

Διαδοχικά μηνύματα σε δανειστές εν όψει Brussels Group

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνέχεια στη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού στο Reuters, με την οποία έθετε τα τέσσερα σημεία «διαφωνίας» με τους δανειστές, έδωσαν σήμερα κύκλοι του Μαξίμου, εν όψει της επανέναρξης το Σάββατο των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως η οποία συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο: σεβασμός των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία και άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις.

Επί της ουσίας και με βάση τις συγκεκριμένες διαρροές, το Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι δέχθηκε και δέχεται πιέσεις σε σχέση με την ασκούμενη εξωτερική πολιτική και ειδικά τις σχέσεις με τη Ρωσία, μετά το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού, αλλά και των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παραγωγικής ανασυγκρότησης Πάνου Καμμένου και Παναγιώτη Λαφαζάνη, στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τα οικονομικά Πιέρ Μοσκοβισί, έθεσε ως καθοριστική ημερομηνία για «να αποφασίσει η Ελλάδα μια νέα σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή να έρθει αντιμέτωπη με μια πιθανή χρεοκοπία», όπως είπε σε συνέντευξη του στους Financial Times στην Ουάσιγκτον, τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στα μέσα Μαϊου.

Επίσης η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με σημερινό της δημοσίευμα σημειώνει πως «η απόφαση για Grexit έχει λίγο πολύ ληφθεί» και ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φλυαρεί».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε το δικό του μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών για τη στάση της κυβέρνησης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ινστιτούτο Brookings.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για «ιδιωτικοποιήσεις με σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί για τα απαράδεκτα ξεπουλήματος του παρελθόντος», θέμα που αποτελεί ένα από τα τέσσερα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων και για συνταξιοδοτικό σύστημα όπου αντί για την οριζόντια μείωση των συντάξεων που προωθείται ως «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», «θα περιοριστούν δραστικά πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα αποτραπούν τράπεζες και άλλες εταιρείες (δημόσιες και ιδιωτικές) από το να μετακινούν τα διαχρονικά εργασιακά τους κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία ενθαρρύνοντας πρόωρες συνταξιοδοτήσεις».

Εκτός «κάδρου» ο κ. Βαρουφάκης άφησε εργασιακά και αλλαγές στον ΦΠΑ. Για μεν το πρώτο τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν ως έχουν, ενώ για το δεύτερο -πλην της διγλωσσίας μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών- δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη απόφαση.