Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Απαρέγκλιτη ανάγκη να μην επαναληφθούν προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας την προσήλωση της Ελλάδας στη συνέχισή τους μέχρι την τελική τους ευόδωση. 

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τόνισε ότι είναι απαρέγκλιτη ανάγκη να μην επαναληφθούν προκλητικές παρεμβάσεις από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Όπως είπε, μετά την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, αλλά και το τέλος της τουρκικής NAVTEX έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στόχος είναι η εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού ζητήματος, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. 

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος «αποτελούν πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης» και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία και ο συντονισμός των δύο χωρών αποτελούν στέρεη βάση και εγγύηση για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. 

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι την αμέσως επόμενη περιόδο θα συγκληθεί στη Λευκωσία τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, η οποία -όπως είπε- αποτελεί έναυσμα και πρόσκληση συνεργασίας προς άλλες δυνάμεις. «Δεν θεωρούμε ότι η συνεργασία πρέπει να μείνει αποκλειστικά στις τρεις χώρες», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά και στην αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης Ελλάδας και Κύπρου, λόγω του πλούσιου φυσικού τους πλούτου.  Συγκεκριμένα, είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο σημείο στον χάρτη, σε μια περιοχή από όπου περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα.

«Υπάρχουν στην περίπτωση της Κύπρου ενδεχομένως και νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο κοιτάσματα φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με στρατηγική ώστε να δημιουργήσουμε προυποθέσεις ανάπτυξης», συνέχισε. 

Αναφορικά με τις σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με τη Ρωσία, επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα ρήξης με την Ε.Ε., καθώς ως κυρίαρχα κράτη έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν εμπορικές σχέσεις με μια σειρά από χώρες.