Skip to main content

Ευ. Βενιζέλος: Οι πολεμικές επανορθώσεις να μην είναι αντικείμενο μικροκομματικής πρακτικής

«Οι πολεμικές επανορθώσεις, η μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος, δεν μπορούν να είναι αντικείμενο της μικροκομματικής πρακτικής της διπλής γλώσσας», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στο πόρισμα είναι ελλιπέστατες οι αναφορές στην καταγραφή των ενεργειών των ελληνικών κυβερνήσεων για να κρατηθεί το θέμα ζωντανό, ιδίως οι ενέργειες που έγιναν στην περίοδο των μνημονίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Παρατήρησε δε ότι η έκθεση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το θέμα των γερμανικών οφειλών συζητείται δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της, συζητείται ενώ έχει τεθεί σε ισχύ η συνθήκη των Πρεσπών, ενώ έχει καταβληθεί η δόση από τις επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος, και αυτό σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες «δεν επέτρεψαν καμία διασύνδεση θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής μνήμης και αξιοπρέπειας, με την αγωνία για την οικονομική διάσωση της χώρας», την περίοδο του Μνημονίου.

«Η κυβέρνηση, εφόσον το ψήφισμα εγκριθεί σήμερα, πρέπει να ανταποκριθεί με συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες και όχι με λόγια για εσωτερική κατανάλωση. Όταν τιμούμε τον ελληνικό λαό και τους αγώνες του και τα θύματα του ναζισμού, του φασισμού, πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και ακριβείς. Γιατί η αοριστία, από ένα σημείο και μετά, καθίσταται προσβλητική για την ιστορική μνήμη», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος αν και αναγνώρισε ότι «η σημερινή συζήτηση είναι μια διακήρυξη της εθνικής ενότητας, μια αναζωπύρωση της ιστορικής μνήμης, μια εκδήλωση σεβασμού της διεθνούς δικαίου, δηλαδή σεβασμού της αρχής του απαραγράπτου των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ότι αν η Βουλή θέλει να επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της πρέπει να μιλήσει με αλήθειες και όχι με αναπαραγωγή στερεοτύπων και επανάληψη μύθων, να μιλήσει συγκεκριμένα.

«Συζητούμε για πράγματα που είναι ιστορικώς επιβεβαιωμένα, αναμφισβήτητα, τεκμηριωμένα. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο, ούτε για τη Βουλή των Ελλήνων ούτε για τους συγγενείς των θυμάτων, ούτε για τους σημερινούς κατοίκους των ιστορικών και μαρτυρικών τόπων ούτε για όλο τον ελληνικό λαό. Χρειάζεται κάτι πιο πρακτικό και κάτι πιο συγκεκριμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ε. Βενιζέλος και επισήμανε: «Χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Είναι αξιοπρόσεκτη η προσπάθεια που έγινε στη διακομματική επιτροπή και είναι βεβαίως άξια τιμής και σεβασμού η βοήθεια που προσέφερε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και το υπουργείο Εξωτερικών, με τις υπηρεσίες και το αρχείο του και βεβαίως το Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και του διεθνούς δικαίου. Όμως από την έκθεση αυτή λείπει η πλήρης καταγραφή των ενεργειών των ελληνικών κυβερνήσεων, ιδίως από την επανένωση της Γερμανίας και μετά, ώστε να αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα, πολιτικά και διπλωματικά, έχει θέσει, θέτει και διατηρεί ζωντανό το ζήτημα αυτό. Παραδόξως είναι ελλιπέστατη η αναφορά στο πόρισμα».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις ρηματικές διακοινώσεις και τα διαβήματα που προηγήθηκαν από την Ελλάδα, ιδιαιτέρως δε στις ενέργειες από το 2011 και μετά, «στο ύψιστο νομικό επίπεδο».

«Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2011, στο μέσον της οικονομικής κρίσης και, ενώ διαπραγματευόμασταν το δεύτερο Πρόγραμμα Στήριξης και την επέμβαση στο χρέος, προσέφυγε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην ανοιχτή δίκη Ιταλία-κατά Γερμανίας, με παρέμβαση υπέρ της Ιταλίας», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε ότι «η οικονομική κρίση και τα μνημόνια και ο αποφασιστικός ρόλος της Γερμανίας δεν εμπόδισαν την τότε κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή, την επιλογή της μέγιστης δικονομικής πράξης».

Επίσης αναφέρθηκε στην περίοδο 2013-2015 (σ.σ. την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών) για να υπογραμμίσει ότι «το ζήτημα αυτό ετέθη επισήμως διπλωματικά σε όλους τους Γερμανούς υπουργούς Εξωτερικών, στον σημερινό πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας, στην καγκελάριο Μέρκελ, που το θέμα ετέθη από κοινού με τον κ. Σαμαρά, στον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε». Ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις εκθέσεις του ΓΛΚ και του ΝΣΚ που ολοκληρώθηκαν το 2014 για να θυμίσει ότι όλα αυτά κατέστησαν, στη συνέχεια, αντικείμενο νέας ρηματικής διακοίνωσης που επέδωσε η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο. «Ό,τι λέγαμε στην Ελλάδα δεν το λέγαμε για εσωτερική κατανάλωση. Επιδόθηκε στη γερμανική κυβέρνηση με ρηματική διακοίνωση. Αυτός ο κατάλογος δεν συνεχίστηκε διότι δεν έχω ακούσει να έχουν γίνει ενέργειες σε κυβερνητικό επίπεδο, πολιτικές και διπλωματικές, από τις 25 Ιανουαρίου του 2015 και μετά», σημείωσε ο Ε. Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ