Skip to main content

Θ. Φωτίου: Δεν επεκτείνεται στην υιοθεσία η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Διευκρινίσεις για το σχέδιο νόμου περί της αναδοχής και της υιοθεσίας έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Όπως επισήμανε μιλώντας στον Real FM «το νομοσχέδιο απαντά στη δραματική κατάσταση αναμονής που έφθανε μέχρι έξι χρόνια για να υιοθετήσεις ένα παιδί ή για να γίνεις ανάδοχος γονιός». «Με το νομοσχέδιο αυτό θα απαιτούνται διαδικασίες που είναι εξαιρετικά επιστημονικά τεκμηριωμένες, έγκαιρες και θα τελειώνουν πολύ γρήγορα. Δηλαδή οκτώ μήνες, εμείς υπολογίζουμε το πολύ έναν χρόνο και για την αναδοχή, αλλά και για να φθάσει η υπόθεση στα δικαστήρια για την υιοθεσία» είπε.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι «η υιοθεσία είναι μία τελεσίδικα νομική πράξη και είναι πολύ διαφορετική από την αναδοχή». «Θα ήμουν ευτυχής, αν όλοι οι Έλληνες πολίτες έβαζαν καλά στο μυαλό τους ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν στα ιδρύματα και ότι πρέπει να προσφέρουν σε αυτά μία ζεστή αγκαλιά» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να συμπλήρώσει: «Η αναδοχή είναι μία μεγάλη κατάθεση ψυχής. Το 2015 εμείς κάναμε το Σύμφωνο Συμβίωσης και με αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αφορά ομόφυλα, αλλά και ετερόφυλα ζευγάρια. Δηλαδή πρέπει να έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια που ζουν υπό αυτό το Σύμφωνο, τη δυνατότητα να πάρουν ένα παιδί όχι για πάντα, αλλά για να βοηθήσουν να βγει από το Ίδρυμα και να μεγαλώσει σε σπίτι; Δεν το συζητά κανείς αυτό».

Όπως είπε, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια, διότι ακριβώς θα καταρρεύσει όλη η ιστορία στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Ερωτηθείσα για την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, η κ. Φωτίου είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία μαζί του για το θέμα. «Νομίζω πως θα κάνουμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή και θα το συζητήσουμε αναλυτικά από την Τετάρτη» σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή της να ενημερώσει τα κόμματα ακόμη και πριν από τη διαδικασία στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα υπάρχουν για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, η κ. Φωτίου διαβεβαίωσε: «Ένα ζευγάρι είτε ετερόφυλο είτε ομόφυλο, θα κρίνεται για το αν μπορεί να το κάνει. Πρέπει να είμαστε μία ανοικτή κοινωνία».

Σε ερώτηση τέλος αν υπάρχει περίπτωση η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, να επεκταθεί και στην υιοθεσία, η αναπληρώτρια υπουργός απάντησε: «Καμία. Γιατί η υιοθεσία ρυθμίζεται από τον Αστικό Κώδικα όχι από τον νόμο. Ο Αστικός Κώδικας προβλέπει ρητά ότι θα πρέπει να είναι έγγαμα τα ζευγάρια που θα είναι υποψήφια για υιοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο αποκλείεται αυτή εκδοχή, αλλά δεν μπορεί και κανένας νόμος να κατισχύσει του Αστικού Κώδικα».