Skip to main content

Τα νέα «στοιχήματα» στη μάχη με την πανδημία και οι φόβοι για επιδημιολογικές εξάρσεις

Οι επιδημιολογικές εξάρσεις που παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές της χώρας και ο κίνδυνος χαλάρωσης που ελλοχεύει λόγω του ανοιξιάτικου καιρού και όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, είναι οι νέοι σκόπελοι που καλούνται να υπερβούν οι αρχές της χώρας προκειμένου να συγκρατηθεί η διασπορά της πανδημίας.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της νόσου μπορεί να κρίνονται ικανοποιητικές συγκριτικά με άλλες χώρες, ωστόσο οι ειδικοί και οι κυβέρνηση δεν παύουν να διαμηνύουν πως ο συναγερμός δεν έχει λήξει. «Τίποτα δεν έχει κριθεί. Κάθε μέρα είναι και ένα διαφορετικό στοίχημα στη μεγάλη μάχη μας κατά του ιού. Όσοι θεωρούν ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, σφάλουν. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας για να μπορέσουμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα» ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός τόνισε πως αρκούν κάποιες επιδημιολογικές εξάρσεις σε κάποιες περιοχές της χώρας για να μας φέρουν εβδομάδες πίσω και να θέσουν σε κίνδυνο την μέχρι σήμερα προσπάθεια. Όπως σημείωσε, οι περιοχές αυτές δεν είναι μόνο αυτές που σήμερα βρίσκονται σε υψηλά επιδημιολογικά φορτία, αλλά και οι μητροπολιτικές και αστικές, όπου η κάθε επιδημιολογική εστία μπορεί να αποκτήσει μεγάλο πολλαπλασιαστή και να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας Ι.Χ. την Κυριακή του Πάσχα;

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα».

«Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα, τη μετάδοση της νόσου. Θα γιορτάσουμε όταν θα έχουμε βγει νικητές από αυτή τη μάχη. Αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση, να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτόν τον εφιάλτη» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, στο τραπέζι της κυβέρνησης πέφτουν σχέδια όπως το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας Ι.Χ. το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα, όπως γράφει η «Καθημερινή» σε δημοσίευμά της.

Συναγερμός για τις περιοχές με μεγάλα επιδημιολογικά φορτία

Την ίδια ώρα οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή στις περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλα επιδημιολογικά φορτία.

Μετά την περίπτωση του οικισμού Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας το βάρος έχει πέσει και στην περιοχή του Δροσερού της Ξάνθης, όπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ προχώρησαν χθες στη λήψη 335 δειγμάτων. «Τις επόμενες ώρες θα έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα που χρειαζόμαστε, για να μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη κίνηση, να έχουμε μία συνολική εικόνα για το τι μέλει γενέσθαι στην ευρύτερη περιοχή. Όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα. Το σίγουρο είναι ότι όποια απόφαση και αν πάρουμε, όποιες αποφάσεις και αν πάρουμε, θα είναι βασισμένες σε καθαρά επιστημονικά και επιχειρησιακά κριτήρια και θα αποβλέπουν αποκλειστικά και μόνο στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και στην διασφάλιση όρων μη εξάπλωσης της νόσου στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η περίπτωση του βρέφους 15 μηνών από το Δροσερό που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό ήταν αυτή που σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες. Το βρέφος νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, μετά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί και απομονωθεί όλες οι επαφές του παιδιού στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον.

Η κατάσταση της υγείας του βρέφους, το οποίο έχει υποκείμενο νόσημα που δημιουργεί πνευμονία, κρίνεται βαριά αλλά σταθερή. Στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς για παιδιά με Covid-19 νοσηλεύονται ακόμη τέσσερα παιδιά.

Παράλληλα, όπως ανέφεραν χθες οι κ. Χαρδαλιάς και Τσιόδρας έλεγχοι διενεργήθηκαν και σε οίκους ευγηρίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μετά τον εντοπισμό πολλαπλών κρουσμάτων σε γηροκομείο στη Νέα Μάκρη.

naftemporiki.gr