Skip to main content

Στη μάχη κατά της πανδημίας οι πρώτοι ιδιώτες γιατροί

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού ρίχνονται σήμερα οι πρώτοι διώτες γιατροί οι οποίοι καλούνται να παρουσιαστούν στα δημόσια νοσοκομεία μετά την παράδοση των φύλλων επίταξής τους από την αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και τη λήξη του τελεσίγραφου του Βασίλη Κικίλια, το υπουργείο προχώρησε στην επιστράτευση και παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ προσκλήσεις για 206 ιδιώτες ιατρούς κάτω των 60 ετών με ειδικότητα παθολογίας, πνευμονολογίας και γενικής ιατρικής στην Αττική.

Πρόκειται για 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη Νοτιοανατολική Αττική, 36 στη Βορειανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική.

Στο μεταξύ σήμερα πραγματοποιούν κινητοποιήσεις στο υπουργείο Υγείας και έξω από τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια -«Μετροπόλιταν», «Ευρωκλινική», «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών», «Υγεία» και «Ιασώ General» οι νοσοκομειακοί γιατροί, ζητώντας επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με προτεραιότητα τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών, κεντρικό καταμερισμό και αξιοποίηση του συνόλου των δομών υγείας της χώρας ώστε να μη μετατραπεί, όπως λένε, το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας σε σύστημα μιας νόσου, μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους σε δημόσια και ιδιωτική υγεία και μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Την αναγκαιότητα στελέχωσης του συστήματος υγείας υπογραμμίζουν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, καθώς κορυφώνεται το τρίτο κύμα της πανδημίας κορυφώνεται και η πίεση στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Σύμφωνα με  την έκθεση, η οποία εκτός από τα 1.707 νέα κρούσματα, κατέγραψε 681 ασθενείς στις ΜΕΘ και 394 νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, χθες καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων για φέτος με 69 συμπολίτες μας να χάνουν τη μάχη με τον ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό νεκρών στις 7.531.

Στα ύψη όμως εκτινάχθηκε χθες και η θετικότητα του ιού, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έφτασε το 12,1%.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε μάλιστα αναφορά και στην ενδονοσοκομειακή διασπορά που παρατηρείται και μάλιστα από υγειονομικούς που θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί, λέγοντας ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα.

Συνθήκες πολέμου στα νοσοκομεία

Εμπόλεμο σκηνικό χαρακτήρισε για άλλη μία φορά τις συνθήκες που αντιμετωπίζει το ιατρικο προσωπικό καθημερινά στα νοσοκομεία η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. «Όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μη διασωληνωθεί», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Μπορεί να φτάσουμε και τους 1000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση.», προειδοποίησε. 

Από την πλευρά της, η πνευμονολόγος και εντατικολόγος Σοφία Πουρίκη από το Νοσοκομείο Σωτηρία είπε ότι οι μονάδες είναι γεμάτες και οι κλίνες αδειάζουν και ξαναγεμίζουν. Όπως είπε, έχουν διασωληνώσεις ασθενών 50-68 ετών χωρίς υποκείμενα. Οι εισαγωγές είναι πολλές, ωστόσο παρατηρείται μια σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες. «Υπάρχουν ασθενείς που αρνούνται την κατάστασή τους και έρχονται στο παρά 5.», είπε χαρακτηριστικά. «Χρειαζόμαστε χέρια. Είμαστε στο κόκκινο. Δουλεύουμε τουλάχιστον 36 ώρες στις εφημερίες.», συνέχισε. 

Παράλληλα, ο Γιώργος Πατούλης, πόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη τις επόμενες 3 εβδομάδες, καθώς είναι πολλά τα περιστατικά. «Το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση από μόνιμο προσωπικό. Η γραφειοκρατία εμποδίζει το σύστημα να λειτουργήσει γρήγορα.», επεσήμανε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη κ. Παγώνη, υπάρχει ανάγκη για βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιτάξει κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Παράλληλα, έκανε έκκληση στους νέους να προσέχουν, καθώς όπως έχει αποδειχτεί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες.

Ορόσημο ο Ιούλιος για την ανοσία

Ενώ όσον αφορά την επίτευξη της ανοσίας η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι «χωρίς εμβολιασμούς δε θα μπορούμε να βγούμε από αυτή την ιστορία και να κάνουμε καλοκαίρι». Ορόσημο είναι ο Ιούλιος για την ανοσία, όπως είπε. 

Με τον Ιούλιο επομένως ορόσημο για την ανοσία, γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε μια μάχη που σπρώχνουν δύο αντίθετες δυνάμεις, τα εμβόλια που σπρώχνουν μπροστά και οι μεταλλάξεις , το τρίτο κύμα και η έξαρση των λομώξεων που σπρώχνουν προς τα πίσω. 

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. 

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και ήδη έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού. Χθες ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων, των ατόμων που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία ή τις κλινικές που έχουν σχέση με τις θεραπείες τους και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου. Επίσης 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.

Επίσγς στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών. Μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του μήνα. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών.

naftemporiki.gr