Η είδηση καθησύχασε τους γερμανούς αγρότες: η Ρουμανία επέτρεψε σε εποχικούς εργάτες να εγκαταλείψουν αεροπορικώς τη χώρα. Είναι όμως το ίδιο καλή η είδηση και για τους εργάτες;
Το κινητό του Γιοάν χτύπησε λίγο μετά την αναγγελία της ρουμανικής κυβέρνησης για την παροχή ειδικών αδειών εξόδου. Στις 4 Απριλίου ο υπουργός Εσωτερικών Βέλα ανακοίνωσε ότι στο εξής επιτρέπεται σε εποχικούς εργάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα αεροπορικώς και αυτό παρά τον κορωνοϊό.
«Δυσάρεστη εμπειρία»
Ο Γιοάν εργάστηκε πέρσι για πρώτη φορά στη Γερμανία σε μια επιχείρηση καλλιέργειας σπαραγγιού κοντά στο Μύνστερ. Μετά από σχεδόν τρεις μήνες εξαντλητικής δουλειάς 10 ωρών την ημέρα χωρίς ρεπό, επέστρεψε στην πατρίδα του με κάτι λιγότερο από 1.850 ευρώ στη τσέπη. Από το μισθό του είχαν γίνει ήδη κρατήσεις 1.000 περίπου ευρώ για στέγη, φαγητό και κοινόχρηστα.
«Δεν ήταν ευχάριστη η εμπειρία», διηγείται στη Deutsche Welle. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση εργαζόταν μαζί με άλλους 120 εργάτες, ως επί το πλείστον από τη Ρουμανία ενώ ορισμένοι ήταν από τη Βουλγαρία. Οι περισσότεροι δε μιλούσαν γερμανικά και είχαν έρθει στη Γερμανία με τη βοήθεια ενός μεσάζοντα. Είναι ο ίδιος που τηλεφώνησε ξανά προ ημερών στον Γιόαν υποσχόμενος αυτή τη φορά καλύτερες συνθήκες και χρήματα. «Μας χρειάζονται επειγόντως, βάζουν μέχρι και αεροπλάνα για εμάς», τού είπε.
Λείπουν 300.000 εργατικά χέρια
Πράγματι, η Γερμανία έχει αυτό το διάστημα μεγάλη ανάγκη σε εργατικά χέρια. Οι γερμανοί αγρότες χρειάζονται πάνω από 300.000 εργάτες. Για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας όμως η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την είσοδο σε εποχικούς εργάτες από άλλες χώρες. Οι αγρότες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην τοπική αγορά εργασίας και σε συνεργασία με το υπουργείο Διατροφής και Αγροτικής Οικονομίας δημιούργησαν τη διαδικτυακή πλατφόρμα daslandhilft.de όπου οι εργοδότες μπορούσαν να καταχωρήσουν τις αγγελίες τους.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Κλέκνερ η ανταπόκριση ήταν καταρχάς τεράστια, με 16.000 ανθρώπους να δηλώνονται τις πρώτες μέρες για εργασία στον αγροτικό τομέα. Μεταξύ τους ακόμη και ποδοσφαιριστές. Ωστόσο χωρίς ή με ελάχιστη εμπειρία, δύσκολα μπορεί να συνδράμει κανείς τη συγκομιδή σπαραγγιού.
Ειδική άδεια και πτήσεις για εποχικούς εργάτες
Στις αρχές Απριλίου ακολούθησε η καλή για τους αγρότες είδηση: τους επόμενους δυο μήνες επιτρέπεται η είσοδος σε συνολικά 80.000 εργάτες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Σε αυτό είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι υπουργοί Αγροτικής Οικονομίας και Εσωτερικών της Γερμανίας.
Μια ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη πολιτική απόφαση όπως επισήμανε ο πρόεδρος του αγροτικού συνδέσμου Γιοάχιμ Ρούκβιντ. «Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα εποχικών εργατών από την ανατολική Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις θα τηρήσουν αυστηρά τις οδηγίες και προδιαγραφές του επιδημιολογικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τον κίνδυνο μετάδοσης. Η ρύθμιση αυτή μας βοηθά να συνεχίσουμε τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας». Τη μεταφορά των εργατών έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, η θυγατρική της Lufthansa, Eurowings.
Εργασιακή καραντίνα
Για τους εργάτες ισχύουν όμως αυστηροί περιορισμοί. Τις πρώτες 14 μέρες οι νεοαφιχθέντες ζουν ξεχωριστά από τους υπόλοιπους και δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν το χώρο της επιχείρησης. Στα δωμάτια επιτρέπεται να διαμένει πλέον ο μισός αριθμός εργαζομένων ενώ οι επισκέψεις απαγορεύονται. Ρούχα αλλά και πιάτα πρέπει να πλένονται σε τουλάχιστον 60 βαθμούς. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «ντε φάκτο καραντίνα με παράλληλη δυνατότητα απασχόλησης”.
Έχοντας χάσει πρόσφατα τη δουλειά του λόγω κορωνοϊού ο Γιόαν αποφάσισε να ξανάρθει στη Γερμανία για τη συγκομιδή σπαραγγιού. Και ελπίζει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι καλύτερα.
Αλίνα Κύνελ
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης