Skip to main content

Ε.Ε.: Το Συμβούλιο των 28 ΥΠΕΞ «κατανοεί» τα πλήγματα στη Συρία

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο εκφράζει την κατανόησή του για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

Στα συμπεράσματά τους, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. επισημαίνουν ότι «το συριακό καθεστώς φέρει τη συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τα δεινά του συριακού λαού», σημειώνοντας ότι η συριακή διαμάχη εισήλθε στην όγδοη χρονιά συνεχούς και εκτεταμένης βίας, με διαρκείς και βάναυσες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας και από το Ισλαμικό Κράτος.

Υιοθετήθηκε δε, σε συνέχεια ελληνικής παρέμβασης, η θέση ότι η Ε.Ε. θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος της Ένωσης είναι «η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία».

Το συμβούλιο «καταδικάζει έντονα τη συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επίθεσης κατά της Ντούμα» . Επισημαίνεται επίσης ότι «το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατανοεί ότι οι στόχοι των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία ήταν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την πρόληψη της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τον λαό του».

Επιπλέον, διαπιστώνει στα συμπεράσματά του ότι οι προοπτικές για μια πολιτική λύση στη Συρία απομακρύνονται. Στα συμπεράσματα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοδυτικά της Συρίας έχει περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, οδήγησε σε σημαντική μετατόπιση του τοπικού πληθυσμού και αποτελεί ακόμα μια πηγή σοβαρής ανησυχίας για την Ε.Ε.».

Οι «28» εκφράζουν τη λύπη τους για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των λεγόμενων «περιοχών αποκλιμάκωσης» και παροτρύνουν τους εγγυητές της Αστάνα, τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, να διασφαλίσουν την παύση των εχθροπραξιών και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Συρία, καθώς και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να αρθούν οι πολιορκίες.