Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης: Συνδρομή του ιδιωτικού τομέα για την επιτάχυνση καταβολής των συντάξεων

Τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στη συνολική προσπάθεια για την επιτάχυνση της καταβολής των συντάξεων προαναγγέλλει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», σημειώνει, το υπουργείο, η ομάδα έργου και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, «χτίζουν» πάνω σε σημαντική προηγηθείσα προσπάθεια της διοίκησης του ΕΦΚΑ, τονίζοντας ότι, τις αμέσως επόμενες μέρες, θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση περαιτέρω απλούστευσης. «Φυσικά δεν θα λύσουμε όλα τα ζητήματα, αλλά θα επικεντρωθούμε σε μερικά “χοντρά”.

Ένα από αυτά θα είναι και η απλούστευση ορισμένων διαδικασιών για τις διαδοχικές συντάξεις, που παραμένουν ένα μεγάλο “αγκάθι”. Η πιο μεγάλη τομή, όμως, θα είναι η συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών, στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης είτε προσωρινής είτε οριστικής», υπογραμμίζει ο υπουργός.  

Διευκρινίζοντας τον τρόπο που θα συμβεί αυτό, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να διαπιστώνουν το χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου, αλλά και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής.

Αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου θα είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση, με στόχο την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα. «Επειδή γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα “κεραμίδια”, θέλουμε να συνδυάσουμε, όσο περισσότερο γίνεται, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» επισημαίνει. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές στη διευθέτηση εργασίας, ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας έχει προχωρήσει σχεδόν σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με συμφωνίες εργαζομένων και εργοδοτών. Όπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε κλάδους με αυξημένη εποχικότητα, άρα με αυξομείωση στη ζήτηση. Ωστόσο, αποσαφηνίζει ότι δεν επηρεάζονται συνολικά ρυθμίσεις, όπως είναι το 8ωρο ή οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα. «Γίνονται απλώς διευθετήσεις, βάσει της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας σε επίπεδο εξαμήνου» αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.