Ευθύνη της διεθνούς κοινότητας είναι να εργαστεί για μια βιώσιμη πολιτική λύση στη Συρία, τονίζει ο Επίτροπος Μετανάστευσης-Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του μία ημέρα μετά τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας κατά συριακών στόχων.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι «οι εικόνες από τις χημικές επιθέσεις στη Συρία ήταν απαράδεκτες» και πως «η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη διεθνώς, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση». «Η απάντηση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας αλλάζει τα δεδομένα και τις επόμενες ημέρες θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» σημειώνει.
Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει πάρει τα μέτρα της» ενώ διαβεβαιώνει ότι «συνεχίζοντας και εντείνοντας τις προσπάθειες το σχήμα θα συνεχίσει να λειτουργεί». Παράλληλα εκφράζει την ευχή ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειληθεί αυτό το σχήμα».
Ερωτηθείς «ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε η Ελλάδα να προστατεύσει τα σύνορά της», ο αρμόδιος επίτροπος σημειώνει αφενός ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη» και αφετέρου υπογραμμίζει ότι «υπάρχει στήριξη από όλους τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και γίνεται, πάντα, ανάλυση και εκτίμηση της πιθανής ανάγκης ενίσχυσης».
Επισημαίνει επίσης ότι «θα ήταν μια σημαντική θετική κίνηση να επιστραφούν οι δυο στρατιώτες στην Ελλάδα. Θα ήταν ένα καλό σημάδι που θα οδηγούσε στην εκτόνωση της έντασης των τελευταίων ημερών» και τονίζει ότι «προς όφελος της ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή, πρέπει να βρεθούν τρόποι εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων».
Αναφερόμενος στις τυχόν επιπτώσεις για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας από την συνεχώς αυξανόμενη όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει ότι «η δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας ισχύει και δεν επηρεάστηκε ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές στο παρελθόν». Σημειώνει ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ευρώπης αυτή η συνεννόηση να συνεχισθεί και στο μέλλον», ενώ «είναι επίσης απαραίτητο να συνεχίσει και να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, κυρίως όσον αφορά στις επιστροφές αλλά και την επανεγκατάσταση».
Πηγή: ΑΜΠΕ