Skip to main content

Μάας: Όλοι γνωρίζουν ότι έγιναν λάθη με τους εμβολιασμούς

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μιλάει στην DW για την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη, καθώς και για μείζονα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.

Συνεχίζεται η προσπάθεια για περισσότερους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, αλλά και η αντιπαράθεση για να αποδοθούν ευθύνες για τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Χάικο Μάας αναγνωρίζει τα προβλήματα, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξος για τους αμέσως επόμενους μήνες.

«Αυτό που είναι σημαντικό στους επόμενους μήνες είναι να εντείνουμε τους ρυθμούς στον εμβολιασμό, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου» λέει. «Ασφαλώς θα θέλαμε να έχουν εμβολιαστεί πολύ περισσότεροι μέχρι τώρα. Πιστεύω όμως ότι ειδικά αυτή την περίοδο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, θα διατεθούν τόσο μεγάλες ποσότητες του εμβολίου, ώστε ο αριθμός των εμβολιασθέντων θα αυξηθεί σημαντικά. Αυτό είναι σημαντικό για να καταπολεμήσουμε την πανδημία και να αποφύγουμε δραματικές καταστάσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας».

Πολλοί κατηγορούν την ΕΕ για παραλείψεις ή καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με τις εταιρίες που παρασκευάζουν τα εμβόλια. Τι λέει γι αυτό ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας; «Νομίζω όλοι γνωρίζουν ότι έγιναν λάθη, σε όλα τα επίπεδα» επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Πρόκειται άλλωστε για μία κατάσταση, την οποία δεν είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ προηγουμένως και ελπίζω να μην την αντιμετωπίσουμε ποτέ στο μέλλον. Ναι, έχουν γίνει λάθη, σε ευρωπαϊκό, σε εθνικό, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να δείξουμε ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας».

Η παραπλανητική γοητεία του αυταρχισμού

Σε διεθνές επίπεδο τα προβλήματα δεν περιμένουν. Κίνα και Ρωσία επιδεικνύουν αυξημένη αυτοπεποίθηση, κάποιοι κάνουν λόγο για «συστημική σύγκρουση» ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό, άλλοι γοητεύονται από την «αποτελεσματικότητα» του κινεζικού ή του ρωσικού μοντέλου, όταν μάλιστα αυτή συνοδεύεται από αξιόλογους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά και οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας δίνουν αφορμές για παρόμοιες συζητήσεις. Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το φαινόμενο;

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες φιλελεύθερες δημοκρατίες, γνωρίζουν πόσο πολύτιμη είναι η ελευθερία που απολαμβάνουν» λέει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. «Δική μας αποστολή είναι να φροντίσουμε, ώστε οι δημοκρατίες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε όλον τον κόσμο που δείχνουν ότι είναι ανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι ένα αυταρχικό καθεστώς, με τους μηχανισμούς καταστολής που διαθέτει, μπορεί να καταπολεμήσει μία πανδημία πιο αποτελεσματικά από μία δημοκρατία, που σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Μέχρι στιγμής ο Άντονι Μπλίνκεν, νέος υπουργός Εξωτερικών αλλά με μεγάλη εμπειρία στη διεθνή διπλωματία, δείχνει να ακολουθεί μία πιο παρεμβατική γραμμή από τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχό του.

Το σχόλιο του Χάικο Μάας: «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να σχολιάσω ή να κρίνω δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. Παρατηρώ ότι οι ΗΠΑ υιοθετούν μία ξεκάθαρη γλώσσα όταν σχολιάζουν τις ρωσικές δραστηριότητες, για παράδειγμα στη Συρία, αλλά και όταν επιχειρούν να επηρεάσουν τις εκλογές σε τρίτες χώρες. Παρατηρώ επίσης ότι ο Μπάιντεν ήταν σε θέση να ανανεώσει τη συμφωνία START για τον αφοπλισμό με τη Ρωσία, μόλις λίγες μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα. Μπορεί λοιπόν κανείς να συμπεράνει ότι εκεί που είναι απαραίτητο, σε σχέση με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά εκεί που διακυβεύονται διεθνή συμφέροντα θα επιδεικνύουν διάθεση για διάλογο και συνεννόηση. Θα υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα σε ζητήματα όπως ο αφοπλισμός και η προστασία του κλίματος». 

Νέο μέτωπο με τη Μόσχα ανοίγει το δίκτυο RT

Νέο μέτωπο στις σχέσεις με τη Ρωσία φαίνεται να ανοίγει η υπόθεση του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today (RT), το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα στη γερμανική γλώσσα. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι γερμανικές τράπεζες δεν επιτρέπουν στο κανάλι να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό  και απειλούν με «σκληρά αντίποινα».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σχολιάζει την κατάσταση ως εξής: «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Russia Today. Έχουμε συγκεκριμένους κανόνες που σέβονται την ελευθερία του τύπου. Θεωρούμε ότι και η Ρωσία θέτει αντίστοιχες προδιαγραφές για τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ελευθερία του τύπου και των ΜΜΕ, ώστε οι Γερμανοί δημοσιογράφοι που εργάζονται εκεί να συνεχίσουν τη δουλειά τους χωρίς προσκόμματα. Η Ρωσία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και η ελευθερία του τύπου είναι μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τις οποίες η Ρωσία αναγνωρίζει με τη συμμετοχή της».

Επί δεκαετίες η Γερμανία έβλεπε εαυτήν ως «γέφυρα» μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτός ο ρόλος φαίνεται να αλλάζει, το αργότερο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο ίδιος ο Χάικο Μάας έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να παρέμβει στο ζήτημα της Ανατολικής Ουκρανίας, ζητώντας την επιστροφή της Κριμαίας στους Ουκρανούς. Υπάρχει όμως κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο; «Η προσάρτηση ήταν και είναι μία σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου» λέει ο Χάικο Μάας. «Η θέση μας είναι ότι πρέπει να ανακληθεί. Το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα, ωστόσο θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε την αξίωση αυτή απέναντι στη Ρωσία και να δρούμε αναλόγως. Νομίζω ότι και η Ρωσία πρέπει να έχει κάθε συμφέρον να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Και η επίλυση του ζητήματος της Ανατολικής Ουκρανίας θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για να γίνει αυτό…».