Ο Μπόρις Τζόνσον νοσηλεύεται στην Εντατική. Από τις πρώτες μέρες της κρίσης, κι ενόσω ο νέος κορωνοϊός άρχισε να προελαύνει στην Ευρώπη και αλλού, αξιωματούχοι υγείας και πολιτικοί σε όλο τον κόσμο, σε μία προσπάθεια να επιστήσουν την προσοχή των πολιτών, τόνιζαν ένα πράγμα: ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις, η νόσος δεν επιλέγει. Η πορεία της νόσου του Βρετανού πρωθυπουργού, η οποία ξεκίνησε με ήπια συμπτώματα που όμως δεν υποχώρησαν τουλάχιστον επί 10 μέρες, είναι ίσως η πιο τρανή απόδειξη ότι κανένας δεν είναι άτρωτος μπροστά στον Covid-19. Το γεγονός ωστόσο ότι ο Τζόνσον βρίσκεται στην Εντατική – με ή χωρίς τις αισθήσεις του – δεν υποδεικνύει μόνο τη σοβαρότητα της κατάστασης που ούτως ή άλλως ήταν γνωστή. Η χώρα βρίσκεται σε κρίση εξουσίας, ενώ παλεύει – με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό – να βγει όρθια από το αποκορύφωμα της πανδημίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο άνθρωπος που εξέλεξαν οι Βρετανοί τον περασμένο Δεκέμβριο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση του Brexit. Όταν κανείς δεν φανταζόταν ότι μία άλλη κρίση επρόκειτο να βυθίσει τον πλανήτη στον φόβο και την ανασφάλεια, εκατομμύρια πολίτες στηρίχτηκαν στην κρίση και την αποφασιστικότητά του για να τους λυτρώσει από αυτά τα συναισθήματα τα οποία είχε δημιουργήσει μία δίκη τους επιλογή, να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα, οι πολίτες βρίσκονται ενώπιον μίας κρίσης την οποία δεν επέλεξαν. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19, η χώρα βρίσκεται σε lockdown και οι υγειονομικές αρχές της χώρας κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας ενώ προσπαθούν να καλύψουν τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Σε λίγους μόλις μήνες τα πράγματα άλλαξαν άρδην, για τον πλανήτη, αλλά και για τον ίδιο τον Τζόνσον, που θριαμβολογούσε τη νίκη του και την ιστορική έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε. Τώρα όμως, περισσότερο από ποτέ, οι Βρετανοί – και κάθε έθνος – έχει ανάγκη τα χαρακτηριστικά του ηγέτη για τον οποίο τον εξέλεξε.
Η προηγούμενη εμπειρία των ηγετών που νόσησαν δεν είναι ευχάριστη. Όπως αναφέρει ο Σάιμον Τζέκινς στην Guardian, ο γιατρός του Τσόρτσιλ, ο λόρδος Μόραν, και ο βοηθός του, ο λόρδος Άλανμπρουκ, σημείωναν την επίδραση που είχε η κλινική κατάθλιψή του στο ηθικό του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.
Αναπόφευκτα, το βάρος πέφτει τώρα στον Ντόμινικ Ράαμπ, τον υπουργό Εξωτερικών ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε αυτήν την κρίσιμο περίοδο, εφόσον ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του.
Σε μία πρώτη κίνηση, ο Ράαμπ ανέλαβε τον επικοινωνιακό ρόλο του πρωθυπουργού του, καθησυχάζοντας τον βρετανικό λαό πως η κυβερνητική επιχείρηση θα συνεχιστεί κανονικά. Μίλησε για «το ομαδικό πνεύμα» πίσω από τον Τζόνσον και τόνισε ότι οι υπουργοί θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή των σχεδίων που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ. Ο πρωθυπουργός είναι σε ασφαλή χέρια, τόνισε και ορκίστηκε ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει εν μέσω της πανδημίας.
Οι πολίτες ωστόσο γνωρίζουν ότι ενόσω ο πρωθυπουργός τους βρισκόταν σε περιορισμό, υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων του. Είναι σε θέση να τους καθησυχάσει ο Ράαμπ, ο άνθρωπος που λίγους μήνες πριν βρισκόταν απέναντι στον Τζόνσον διεκδικώντας και αυτός την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος;
naftemporiki.gr