Απέναντι στις νέες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι η σωστή ενημέρωση. Τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, οι αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο αλλάζουν καθημερινά και τα «θολά» σημεία δεν λείπουν. Το naftemporiki.gr και οι συνεργάτες του θα συγκεντρώνουν τις απορίες σας και θα προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις.
Oμαδοποιήσαμε τις πρώτες απορίες των αναγνωστών σε 10 ερωτήσεις και δίνουμε τις απαντήσεις.
1. Όταν το προσωπικό μίας επιχείρησης ενταχθεί στο προσωπικό ασφαλείας (μισό ωράριο) οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται και αυτές στις μισές;
Για το προσωπικό ασφαλείας καταβάλλονται οι εργοδοτικές εισφορές για τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων και ισχύουν οι παρατάσεις στις προθεσμίες καταβολής. Οι απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα μπορούν να καταβληθούν έως 30/09/2020 και 31/10/2020 αντίστοιχα.
2. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας/ έχω μικρή επιχείρηση, κατάστημα. Έχω δικαίωμα αίτησης για τα 800 ευρώ;
Από τις 06/04 στην ειδική πλατφόρμα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, που απασχολούν έως και 5 άτομα προσωπικό, προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ.
Δεν δικαιούνται την ενίσχυση όσοι επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Σε περίπτωση εταιρείας, το επίδομα των 800 ευρώ καταβάλλεται στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου, δηλαδή μία φορά στο όνομα της επιχείρηση (ΟΕ, Ε.Ε., ΙΚΕ) και όχι στον κάθε εταίρο ή μέτοχο ξεχωριστά.
Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, εξαιρούνται οι επιστήμονες οι οποίοι για το μήνα Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης. Η καταβολή των 800 ευρώ θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, πιθανότατα μετά το Πάσχα.
3. Αν δεν έχω κωδικούς taxisnet πώς μπορώ να κάνω αίτηση για τα 800 ευρώ;
Αν δεν έχετε κωδικούς taxisnet κάνετε εγγραφή νέου χρήστη στην ΑΑΔΕ. Εάν δεν έχετε ούτε κλειδάριθμο πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τη ΔΟΥ σας και να ζητήσετε να σας στείλουν τον κλειδάριθμο. Πρέπει να εξηγήσετε ποια είναι η προθεσμία υποβολής (ανάλογα με το ΑΦΜ σας), αφού προς το παρόν δεν έχει προβλεφθεί κάποια παράταση για τέτοιες περιπτώσεις.
4. Έχω εποχική επιχείρηση/ έχω ατομική επίχειρηση. Είμαι δικαιούχος της επιστρεπτέας προκαταβολής;
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους εργαζόμενους έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής στην πλατφόρμα του προηγούμενου άρθρου.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος δύναται να υποβάλλουν:
α) επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι προβληματικές, κατά την έννοια του Κανονισμού αριθ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014) ή δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια συνεπεία της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
β) επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού αριθ. 1407/2013 (ΕΕ L351/1 της 24.12.2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020,
γ) επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.
Για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποτελεί προϋπόθεση η υπαγωγή της επιχείρησης σε κάποιον από τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περιλαμβάνονται στις εκάστοτε εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και τη χορήγηση κάθε είδους ενισχύσεων προς πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω του κορωνοϊού COVID-19.
5. Η άδεια ειδικού σκοπού έχει παραταθεί έως 27/4 για όλους τους εργαζόμενους ή μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους;
Προς το παρόν έχουμε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τους εργαζομένους του δημοσίου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθηθεί το ίδιο ακριβώς μοντέλο και σε εκείνους του ιδιωτικού τομέα. Θα έχουν δηλαδή την δυνατότητα να λάβουν τη σχετική άδεια και κατά την περίοδο του Πάσχα. Και τούτο γιατί στην κοινή υπουργική απόφαση της 12ης Μαρτίου προβλέπεται ότι ο χρόνος εφαρμογής του προσωρινού μέτρου μπορεί να παραταθεί, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.
6. Ποια είναι η διαδικασία για την μείωση του ενοικίου κατά 40%
Για το σχετικό μέτρο έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες η ΠΟΜΙΔΑ Σήμερα εκδόθηκε νέα τροπολογία με την οποία το μέτρο το οποίο ίσχυε έως τώρα μόνο για τις επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά επεκτείνεται και σε εκείνες που πλήττονται και στους εργαζομένους τους.
7. Υπάρχει περιορισμός χρονικής διάρκειας ή απόστασης στη μετακίνηση για σωματική άσκηση;
Η μετακίνηση για σωματική άσκηση θα πρέπει να γίνεται εντός των ορίων της πόλης, στην οποία κατοικείτε. Δεν υπάρχεις προς το παρόν κάποιος περιορισμός στη χρονική διάρκεια. Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να υιοθετηθεί ένας τέτοιος περιορισμός. Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει πλαφόν και στον αριθμό των συνολικών μετακινήσεων ανά ημέρα.
8. Μπορεί να μεταβεί κάποιος στο χωριό του για να φροντίσει ζωντανά που έχει εκεί ή για κάποια εργασία στην εξοχική του κατοικία;
Δεν προβλέπεται κάποια τέτοια δυνατότητα. Οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις είναι μόνο οι ακόλουθες:
Μετάβαση από και προς την εργασία
Μετάβαση σε γιατρό ή φαρμακείο
Μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης
Μετάβαση στην τράπεζα όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Μετακίνηση για βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη
Μετάβαση σε τελετή (γάμος, κηδεία κτλ.)
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 150 ευρώ. Υπεύθυνη για την τήρηση είναι η αστυνομία.
9. Πόσο καιρό αφότου έχω μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό μπορώ να εμφανίσω συμπτώματα;
Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα για πέντε με επτά ημέρες.
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 ημέρες από την έκθεση στον ιό. Όμως υπάρχουν και ορισμένοι που ενδεχομένως να τα εκδηλώσουν ακόμη και μετά το διάστημα αυτό.
Για αυτό και απαιτείται καραντίνα 14 ημερών για στενές επαφές ανθρώπων, που έχουν διαγνωσθεί με τον ιό, ακόμη και εάν δεν εκδηλώνουν συμπτώματα.
10. Γιατί γίνεται τόση φασαρία για τον νέο κορωνοϊό;
Πρόκειται για έναν πολύ νέο ιό του οποίου τη συμπεριφορά δεν γνωρίζουμε ακόμη καλά. Γνωρίζουμε όμως ότι μεταδίδεται πολύ εύκολα και ότι παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο- όχι μόνο ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα. Κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντί του.
Μπορείτε να υποβάλλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ: