Στις στενές σχέσεις που έχουν Ελλάδας και Δανία, ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις διαχρονικά φιλικές σχέσεις των δύο λαών, ενώ τόνισε την ανάγκη οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τη Δανία «μοντέλο» στο επίπεδο των κοινωνικών παροχών και ζήτησε να υπάρχει σύγκλιση προς τα πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Δανίας συμφώνησαν ότι για το μεταναστευτικό απαιτείται μία συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του, όπως είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο ίδιος τόνισε πως για την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να δέχεται μεγάλη μεταναστών, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής, μέσω συντονισμένης αξιοποίησης της συλλογικής επιρροής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών μελών.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ενίσχυση των διαδικασιών επανεγκατάστασης και την αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο» στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών .
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για την FRONTEX και το μέλλον της, καθώς η Δανία συνεισφέρει στελέχη στην αποστολή της στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Τσίπρας είπε πως αν και βρίσκεται πολύ μακριά από την Ελλάδα η Δανία δείχνει να καταλαβαίνει καλύτερα το πρόβλημα της μετανάστευσης.
«Συζητήσαμε κυρίως το μεταναστευτικό. Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2015, αλλά το μεταναστευτικό μας ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολεί και πολλές δεκαετίες ακόμη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σύστημα παροχής ασύλου, ώστε να αποφύγουμε νέα μεταναστευτική κρίση. Θέλουμε να υπάρξει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που χρηματοδοτήσαμε τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα με 200 εκατ. ευρώ», ανέφερε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Δανίας.
Επίσης, ο κ. Ράσμουσεν ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίλυση της διαφοράς με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως είπε και τόνισε πως «μιλάμε για ιστορική προσπάθεια που συνέβαλε στη σταθερότητα της περιοχής».
«Οφείλω να σας συγχαρώ για το πολιτικό θάρρος που επιδείξατε σε αυτήν υπόθεση» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Δανίας είπε πως «έδωσε και στους δυο μας την ευκαιρία να έχουμε σωστή κατανόηση των προβλημάτων, αφού η Δανία και η Ελλάδα είναι διαφορετικές χώρες».
«Συμφωνώ ότι δεν μπορούσαμε να λύσουμε εμείς σήμερα το πρόβλημα του Brexit. Προφανώς οι Βρετανοί πολιτικοί είναι εκείνοι που πρέπει να λύσουν το πρόβλημα. Εμείς πρέπει να επιδείξουμε την απαραίτητη προσοχή ακριβώς για να αποφύγουμε ένα “σκληρό”, όπως αποκαλείται, Brexit», επεσήμανε ο Ράσμουσεν.
Τέλος, ανέφερε πως «οι χώρες μας και οι πολιτικές μας οικογένειες είναι διαφορετικές, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που απασχολούν και τις δυο χώρες».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ