Skip to main content

Καθαρά Δευτέρα με κωδικό «6» και προσοχή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων η οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα εισηγηθεί την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα μιας και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας στην παρούσα φάση δεν επιτρέπουν ακόμα χαλάρωση.  

Παράλληλα αναμένονται οι συστάσεις της κυβέρνησης για το τριήμερο. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραμείνουν ανοιχτά τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα, χωρίς να προβλέπονται έκτακτες παρεμβάσεις ή πρόνοιες σε κυβερνητικό επίπεδο για τις 15 Μαρτίου αλλά διατηρώντας αυστηρή σύσταση για αποφυγή του συνωστισμού.

Στο μεταξύ, άλλο ένα ζήτημα που «κεντρίζει» το ενδιαφέρον αφορά τις διαφωνίες των επιστημόνων αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής των Ειδικών.

Ανοιχτά τα πάρκα στην Αττική την Καθαρά Δευτέρα, αλλά με μέτρα προστασίας

Εφόσον τα πάρκα παραμείνουν τελικά ανοιχτά, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς στην απογευματινή ενημέρωση, όποιος επιθυμεί να κάνει βόλτα το τριήμερο μπορεί να το κάνει με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα, δηλαδή αποστολή SMS με κωδικό 6 για άθληση και υπό τον όρο ότι θα μετακινηθεί με τα πόδια ή με το ποδήλατο σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από την κατοικία του ή εντός του δήμου στον οποίο υπάγεται.

Μιλώντας το πρωί στη δημόσια τηλεόραση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εξήγησε ότι είναι σαφέστατο ότι πως σαν Περιφερειακή Αρχή υπάρχει η διάθεση να κρατηθούν ανοιχτά τα πάρκα, με συστάσεις και προσοχή ατομική ευθύνης.  Δηλαδή, εξήγησε ο κ. Πατούλης , να μην υπάρχει συγχρωτισμός και να αποφεύγουν να αθλούνται εκτός της οικογένειας.

Υπενθύμισε μάλιστα πως δεν μπορεί να πάρει κάποιος το αυτοκίνητο του και να βρεθεί στην παραλία ή στην Πάρνηθα, θα πρέπει να μετακινηθεί στο κοντινό του Άλσος ή πλατεία.

Σε ότι αφορά το πέταγμα του χαρταετού , ο κ. Πατούλης  σημείωσε ότι το έθιμό προφανώς και μπορεί να τηρηθεί αλλά πρόσθεσε, λαμβάνοντας πάντα ο καθένας την ατομική του ευθύνη και προφανώς ως γονιός και την ευθύνη του  παιδιού του.

Προβληματίζονται οι ειδικοί

Την ανησυχία της εξέφρασε σήμερα για το τριήμερο και τον τρόπο με τον οποίο θα περάσουμε την Καθαρά Δευτέρα η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, σύμφωνα με την οποία πρέπει να βρούμε την «χρυσή τομή» συνδυάζοντας τα μέτρα με την διασκέδαση.

 «Πρέπει να συνδυαστούν τα μέτρα με τη διασκέδαση. Το τριήμερο δεν σημαίνει ότι δε θα διασκεδάσουμε. Αλλά δεν θα πάμε στου Φιλοπάππου. Θα διασκεδάσουμε σπίτι μας, με την οικογένειά μας. Μπορείτε να πάρετε ένα άτομο της καθημερινότητάς σας και να πετάξετε αετό στο βουνό, και να είστε μόνοι σας», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Προειδοποιώντας για τον συνωστισμό στα πάρκα είπε ότι «είναι μεγάλο πρόβλημα το τι θα γίνει με τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα. Δεν έχουμε φτάσει σε ψηλό επίπεδο εμβολιασμού. Βλέπουμε τις μεταλλάξεις, πόσος κόσμος νέος είναι στα νοσοκομεία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

 Λιγότερο ανήσυχη εμφανίστηκε, ωστόσο, από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού. Μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ, η κ. Λινού χαρακτήρισε «λιγότερο επικίνδυνο» τον εξωτερικό χώρο.

Όπως εξήγησε, η διασπορά γίνεται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μέτρα προφύλαξης και χωρίς φυσικό αερισμό. Η κ. Λινού πρότεινε να βγούμε τη Καθαρά Δευτέρα να ντυθούν μασκαράδες τα παιδιά και να χαρούν τη γιορτή καθώς όπως είπε δεν έχει τον ίδιο κίνδυνο με ένα πάρτι σε εσωτερικό χώρο. «Είναι σημαντικό να βρεθούμε έξω και να αερίσουμε τα σπίτια μας. Είναι και ευκαιρία καθώς είναι αργία, για τους εργασιακούς χώρους να αεριστούν. Άλλο να πάμε στο πάρκο να περπατήσουμε με τα κοριτσάκια ντυμένες κοκκινοσκουφίτσες και τα αγοράκια ζορό, εκεί δεν είναι μεγάλος ο κίνδυνος, είναι πολύ πολύ μικρότερος από το πάμε σε ένα διαμέρισμα τρεις οικογένειες και να είναι ντυμένα τα παιδιά μας», υποστήριξε.

Κάπου στη μέση βρίσκουμε τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιατρών, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο. Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1 σημείωσε πως «όλοι ξέρουμε ότι στο χαρταετό κρατούν αποστάσεις, ότι δεν μεταδίδεται από την καλούμπα και ότι όλοι το χρειάζονται». Προειδοποίησε, ωστόσο, πως «αν έχουμε συγκεντρώσεις ατόμων σε μεγάλες ομάδες, θα υπάρχει πρόβλημα».