Skip to main content

Ι. Αμανατίδης: Αναγκαίος ο διαθρησκειακός, διαπολισμικός διάλογος

Την ανάγκη για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης σε διεθνές συνέδριο στη Βηρυτό, με θέμα  «την ενότητα στην πολυμορφία και τις βασικές αρχές ελευθερίας για Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή».

«Πιστεύω βαθιά πως είναι κρίσιμος ο διάλογος την περίοδο αυτή.. Ξεκινώντας  από την παραδοχή, ότι επίκεντρο της κοινής μας προσπάθειας είναι ο άνθρωπος, ανεξαρτήτως φυλετικής προέλευσης ή θρησκευτικής ταυτότητας, καλούμαστε όλοι να καταθέσουμε  συγκεκριμένες ιδέες/προτάσεις για πολιτικές και δράσεις» τόνισε ο υφυπουργός, προσθέτοντας πως ο διάλογος είναι  το μοναδικό εργαλείο για την άμβλυνση διαφορών, για την κατάργηση παρεξηγήσεων και την ελαχιστοποίηση των όποιων δυσκολιών αναφύονται στην πορεία και πριν γίνουν προβλήματα δυσεπίλυτα. 

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως είπε, η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά,  διοργάνωσε δύο διεθνείς Διασκέψεις στην Αθήνα, το 2015 και το 2017, με θέμα τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο, ενώ έχει ήδη ιδρυθεί  Παρατηρητήριο παρακολούθησης για το σκοπό αυτό. 

«Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να αποδώσει ιδιαίτερη προσοχή και να υλοποιήσει ένα συνεχές, συνολικό πρόγραμμα καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού» ανέφερε ο κ. Αμανατίδης, σημειώνοντας πως πρέπει να ενθαρρυνθούν τα πλουσιότερα κράτη να αυξήσουν επειγόντως την υποστήριξή τους, την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των προσφύγων, προς τις διωκόμενες μειονότητες που κατοικούν σε αυτά τα εδάφη, χωρίς να εξετάζουν τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την ηλικία, το φύλο ή την εθνοτική τους ταυτότητα, όπως επίσης και να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά, στους ανθρώπους με αναπηρίες, στους ηλικιωμένους και στα πρόσωπα που έχουν στερηθεί τις οικογένειές τους.

Η δική μας «ταυτότητα», είπε, έχει διαμορφωθεί μέσα από την Ορθοδοξία, που εκτός από πίστη, είναι και το τελικό προϊόν μιας μακράς πορείας πολιτισμού, η οποία σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια δύο χιλιάδων ετών, από την ανατολή του Χριστιανισμού και η οποία πλαστουργήθηκε μέσω της κλασσικής αξιολογίας. Έτσι, κάθε συνάντηση με την ομοιότητα και την ετερότητα δημιουργεί χαρά, αφού ερμηνεύει τον λόγο ύπαρξής μας. Με τέτοια χαρά έρχομαι να σας συναντήσω και χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση.»  κατέληξε. 

naftemporiki.gr