Skip to main content

Περιορισμοί μετακινήσεων: Τα επόμενα βήματα που εξετάζει η κυβέρνηση

Η επιβολή χρονικού περιορισμού στις μετακινήσεις και η λήψη αυστηρότερων μέτρων σε σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος και έχουν παρατηρηθεί υπερβολές, όπως στην παραλία της Θεσσαλονίκης, είναι ανάμεσα στις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Εξετάζουμε μια σύσφιξη στο χρόνο κάθε μετακίνησης» δήλωσε σε συνέντευξή του στον Ant1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε, στην πλειονότητά τους οι Έλληνες και Ελληνίδες, συμμορφώνονται στα δύσκολα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, «αλλά υπάρχει και ένα μερίδιο του πληθυσμού που κάνει κατάχρηση».

«Για φανταστείτε, να βάζει κανείς κάθε ώρα από μια από τις έξι διαφορετικές αιτίες που προβλέπονται στο έντυπο, για να βγαίνει συνεχώς έξω. Μπορεί  να βγαίνει μία, δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός. Και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζει τρόπους ώστε να διασφαλιστεί αυτό και με την αποστολή SMS στο 13033, όχι μόνο  με το έντυπο» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα σημεία όπου έχει παρατηρηθεί ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος ο κ. Πέτσας απάντησε: «Έχουμε παρατηρήσει υπερβολές, όπως στην παραλία της Θεσσαλονίκης και σε άλλα σημεία. Εξετάζουμε τις περιπτώσεις αυτές  προκειμένου εάν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα».

Εν όψει των εορτών του Πάσχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι δεν θα μετακινηθούν οι πολίτες στην επαρχία κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Έχουμε ήδη πει ότι αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στο χωριό μας. Δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Θα γιορτάσουμε με την πίστη μέσα μας, γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια στιγμιαία επιπολαιότητα να στοιχίσει τη ζωή ενός ανθρώπου που αγαπάμε. Κανένα Πάσχα στο μέλλον δεν θα είναι το ίδιο, εάν εξαιτίας αυτής της επιπολαιότητας χάσουμε ανθρώπους που αγαπάμε» είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να γίνουν, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. «Περιμένουμε να δούμε, σήμερα, τι θα αποφασίσει και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος» πρόσθεσε.

Ο κ.Πέτσας επανέλαβε ότι ηΕλλάδα πήρε αυστηρά μέτρα και τα πήρε γρήγορα και γι’ αυτό έχει μία καλύτερη εξέλιξη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ακολουθήσουμε τις οδηγίες, τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες» τόνισε.