Skip to main content

Στήριξη της διαπραγμάτευσης με βάση τις «κόκκινες γραμμές» ζήτησε ο Πρωθυπουργός

Στήριξη της εθνικής διαπραγμάτευσης, με βάση τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η κυβέρνηση ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης είναι τα πέντε «όχι»: α) στην αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και σε φάρμακα, β) στις περικοπές συντάξεων και μισθών, γ) σε υφεσιακά μέτρα, δ) στις ομαδικές απολύσεις και ε) στο ξεπούλημα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό χαρακτηρισμό, της δημόσιας περιουσίας.

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «σταματά η ασυλία» που γνώρισε η «ντόπια ολιγαρχία» από την προηγούμενη κυβέρνηση και ανέφερε χαρακτηριστικά την λίστα Λαγκάρντ στην οποία βρίσκεται ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. «Μακάρι να είχε 10 Παπασταύρου η Ελλάδα», απάντησε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. «Ε, δεν είχε μόνο 10 Παπασταύρου. Άλλους 2.062 είχε και ήταν στη λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς ένας», του ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε από την αποχώρηση της Ν.Δ. μετά από ένταση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Για «δημιουργία εντυπώσεων» με μία «ιστορική παράταξη να μετατρέπεται σε φοιτητική παράταξη», έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας. Αφορμή για την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. στην υπόθεση Κατρούγκαλου και το αίτημα του αναπληρωτή υπουργού να απαντήσει.

Η αδειοδότηση των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που περιλαμβάνεται στα μέτρα που εστάλησαν στους δανειστές, αποτέλεσε σημαντικό σημείο της συζήτησης. «Παρείχατε ασυλία στην ολιγαρχία του τόπου. Δεν είπατε τίποτα για την πρόθεσή της κυβέρνησης να φέρει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Συμφωνείτε; Γιατί επί 5 χρόνια δεν ζητήσατε να πληρωθούν ούτε τα τέλη; Προφανώς γιατί η μόνη σας δύναμη ήταν η στήριξη των μέσων ενημέρωσης», είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά με τον τελευταίο να αποδέχεται τελικά την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης.

«Δέστε ποιοι σας στήριξαν προεκλογικά και μετεκλογικά. Ολόκληρο το λόμπι της δραχμής, οι Φωτόπουλοι πάσης της Ελλάδας. Αν είχε κάνει ένας δικός μας αυτά που έκανε ο Κατρούγκαλος θα είχαμε αυτή την ανοχή από τα μέσα ενημέρωσης;», είχε πει νωρίτερα ο κ. Σαμαράς. 

Υπέρ του διαγωνισμού για αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης τάχθηκαν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης – γεγονός που επεσήμανε ο Πρωθυπουργός – αλλά και στην δευτερολογία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «δεν συζητά νέο μνημόνιο» και ότι θα θέσει την ανάγκη ρύθμισης του χρέους στην συμφωνία του Ιουνίου, η οποία και θα έλθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. «Εμείς δεν θα αποδεχθούμε αυτά που εσείς ήσασταν έτοιμοι να υιοθετήσετε πριν τις εκλογές», είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε καρτερικά να αποτύχουμε. Δεν σας τιμά ούτε εσάς ούτε την παράταξή σας».

«Σας συγχαίρω κ. Τσίπρα, ξαναγυρίσατε στο ρόλο σας της αντιπολίτευσης. Τελείωσε η επερώτησή σας κατά της αντιπολίτευσης», του απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι υπήρξε «φουλ εκπροσώπηση από την Χρυσή Αυγή» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ζητάτε συναίνεση και τι φέρατε εδώ; Να την κόψετε την πλάκα επιτέλους. Δεν μας φέρνετε τα μέτρα; Έχετε μέτρα, προτάσεις κοστολογημένες;», ρώτησε ο κ. Σαμαράς ισχυριζόμενος πως «αυτό που υπογράψατε λέγεται μνημόνιο και το ξέρουν και τα μικρά παιδιά».