Ο νέος κορωνοίός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη και οι κυβερνήσεις επιστρατεύουν κάθε μέσο για να τον σταματήσουν και να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Πολλές χώρες έχουν ουσιαστικά κλείσει τα σύνορά τους, άλλες επιβάλλουν αυστηρότατους περιορισμούς σε ταξίδια στο εξωτερικό και το εσωτερικό και όλες προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούν- αν και οι διαφορές σε αυτό το πεδίο είναι τεράστιες. Αξίζει να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την περίοδο στον κόσμο.
Ποιοι κλείνουν την πόρτα στους πολίτες από το εξωτερικό
Αρχικά οι περισσότερες χώρες ανέστειλαν τις πτήσεις από και προς την Κίνα, ενώ όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κλείσουν την πόρτα στους Ευρωπαίους προκλήθηκαν τεράστιες αντιδράσεις. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα οι απαγορεύσεις εισόδου σε ξένους πολίτες έγιναν η νέα «κανονικότητα».
Η Ε.Ε. έκλεισε επίσης τα εξωτερικά σύνορά της στις 18 Μαρτίου για όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών για τουλάχιστον 30 ημέρες.
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν την είσοδο σε όλους τους ξένους, ενώ θέτουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων τους πολίτες τους που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Η Σιγκαπούρη έχει πράξει το ίδιο. Η Νότιος Κορέα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα, αλλά υποχρεώνει όλους όσους εισέρχονται σε κατ’οίκων απομόνωση δύο εβδομάδων.
Η Ινδία έχει αναστείλει όλες τις βίζες για ξένους έως και τα μέσα Απριλίου. Αυστηρότατους περιορισμούς έχει σε ισχύ και ο Καναδάς. Κλειστά είναι τα σύνορα ΗΠΑ- Καναδά.
Όσο για την Κίνα σπεύδει τώρα και εκείνη να απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους ξένους επισκέπτες καθώς φοβάται ότι ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται με εισερχόμενα κρούσματα.
Ποιοι περιορίζουν την κυκλοφορία στο εσωτερικό
Ολοένα και περισσότερες χώρες έχουν καταφύγει στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα lockdown. H Iταλία έλαβε την απόφαση για το μεγάλο “λουκέτο” στις 12 Μαρτίου και έκτοτε το επεκτείνει συνεχώς. Στην Ισπανία, τη Γαλλία, αλλά και τη Βρετανία (που αρχικά είχε τηρήσει πολύ διαφορετική στάση) ισχύουν περίπου τα ίδια μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ και στην Ελλάδα. Σε όλες τις χώρες δε επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες. Στη Λομβαρδία αυτά φτάνουν και τα 5.000 ευρώ.
Στη Γερμανία το κάθε κρατίδιο έχει λάβει τα δικά του μέτρα, αλλά σε γενικές γραμμές οι πολίτες χρειάζονται άδεια για τις μετακινήσεις τους και καλούνται ουσιαστικά να μείνουν σπίτι.
Στις ΗΠΑ η Καλιφόρνια επιτρέπει την έξοδο από το σπίτι μόνο για απολύτως αναγκαίες δραστηριότητες και έχει υποχρεώσει όλες τις επιχειρήσεις που κρίθηκαν μη ζωτικής σημασίας να κλείσουν. Αυστηρό lockdown έχει επιβληθεί και στη Νέα Υόρκη, που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή των ΗΠΑ.
Η Ινδία με ένα τελεσίγραφο 4 ωρών απαγόρευσε κάθε κυκλοφορία στους 1,3 δισεκατομμύρια πολίτες.
Μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις είναι η Σουηδία, όπου οι περιορισμοί είναι πολύ πιο χαλαροί από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο.
Τι άλλα μέτρα λαμβάνονται
Περίπου το 87% των παιδιών και νέων μαθητών/ φοιτητών στον πλανήτη έχουν δει τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα να κλείνουν. Κάθε είδους χώροι συγκέντρωσης, μεταξύ των οποίων και οι ναοί, έχουν επίσης κλείσει στις περισσότερες χώρες ανά τον πλανήτη, ενώ συνέδρια, πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις έχουν αναβληθεί. Ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μετατέθηκαν για τον Απρίλιο του 2021.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις χώρες να πραγματοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ για να δουν ποιοι έχουν μολυνθεί. Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα τόσο στον τύπο του τεστ όσο και στο ποιος εξετάζεται. Η Νότιος Κορέα ήταν από τις χώρες που επέλεξαν από την πρώτη στιγμή τους εκτεταμένους ελέγχους στον πληθυσμό. Στις ΗΠΑ όπου οι ρυθμοί ήταν εξαιρετικά αργοί στην αρχή, τώρα έχει αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των ελέγχων.
Με πληροφορίες από BBC