Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών στο Brussels Group με τις δύο πλευρές να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.
Πηγή του Μαξίμου χθες το απόγευμα μίλησε για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» και «καθαρές διαφωνίες», ενώ κοινοτικές πηγές διέρρεαν τις προθέσεις τους για περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό (ενοποίηση ταμείων, μείωση επικουρικών, αύξηση ορίων ηλικίας , κατάργηση πρόωρων συντάξεων).
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, εκφράζει την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνηση να συγκρουστεί με τη διαπλοκή.
Σήμερα το απόγευμα στις 19:00 θα συνεδριάσει, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το κυβερνητικό συμβούλιο με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και τα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση, όπως η επανασύσταση και λειτουργία της ΕΡΤ, το σ/ν του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις», το σ/ν για το Δημόσιο και το σ/ν για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων.
Ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει πλέον μια σαφή εικόνα για τις προθέσεις των 3 θεσμικών συνομιλητών της.
Οι τελευταίοι μπορεί να κρατούν καλά κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι στιγμής αλλά σύμφωνα με κοινοτικές πηγές «συζητούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όχι απλώς για την έγκριση μιας λίστας».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκτός των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα έχουν «ρίξει» και μια σειρά από άλλες προτάσεις, εκτός λίστας.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σήμερα ώστε αύριο Δευτέρα να συνεδριάσει το EuroWorking Group και Τετάρτη το Eurogroup.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές είναι πιθανό την ερχόμενη Τετάρτη να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το euroworking group, ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup πάει για μετά το Πάσχα των καθολικών, δηλαδή από 6 Απριλίου.
Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία και εκταμίευση ποσών το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου με την κυβέρνηση να πρέπει για μια ακόμη φορά να «ξύσει του πάτο του βαρελιού» για να πληρώσει εγχώριες ανάγκες και να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ