Χιλιάδες Παλαιστίνιοι οι οποίοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με το Ισραήλ, αρχίζοντας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διάρκειας έξι εβδομάδων, μετά από κάλεσμα της ισλαμιστικής Χαμάς και άλλων οργανώσεων.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από πυρά του ισραηλινού στρατού, ενώ ένας αγρότης έχασε νωρίτερα τη ζωή του από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι ταραχές σημειώνονται σε έξι σημεία, ενώ ανέφεραν ότι οι άνδρες τους πυροβολούν κατά των βασικών υποκινητών του πλήθους σε βιαιότητες.
Οι διαδηλωτές έχουν στήσει πέντε καταυλισμούς με αντίσκηνα κοντά στα σύνορα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, η οποία έχει τον τίτλο «Μεγάλη Πορεία Επιστροφής».
Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περίπου 7.000 διαδηλωτές.
Περί τους 50 φέρονται να έχουν τραυματιστεί, ενώ από ισραηλινής πλευράς γίνεται και χρήση δακρυγόνων.
Δεύτερος νεκρός;
Μέσα ενημέρωσης στη Γάζα κάνουν λόγο και για δεύτερο Παλαιστίνιο νεκρό, σε διαμαρτυρία κοντά στην Τζαμπαλίγια, πληροφορία ωστόσο η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Μιλώντας στους διαδηλωτές, ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε τόνισε ότι «δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε ούτε εκατοστό από τη γη της Παλαιστίνης».
Η ισραηλινή The Jerusalem Post ανέφερε επίσης ότι σπάνια δημόσια εμφάνιση έκανε και ο τοπικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γεχίγια Σινγουάρ.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ έκανε λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια να προκληθεί σύγκρουση με το Ισραήλ» και τόνισε ότι «η ευθύνη για οποιεσδήποτε συγκρούσεις ανήκει εξ ολοκλήρου στη Χαμάς και στις άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν» στις ταραχές.
Ο εθνικιστής δεξιός υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, σε μια ασυνήθιστη για τον ίδιο κίνηση, έγραψε στα αραβικά στο Twitter, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι παίζει με τις ζωές των πολιτών και προειδοποίησε τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην λάβουν μέρος στη διαμαρτυρία.
Τι αφορούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας;
Η Μεγάλη Πορεία Επιστροφής, με έναρξη τις 30 Μαρτίου, τιμά την «Ημέρα Γης», ημέρα κατά την οποία – το 1976 – έξι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ διαδήλωναν κατά της κατάσχεσης γης από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η διαμαρτυρία σχεδιάζεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου, ημέρα την οποία οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Νάκμπα (καταστροφή) και η οποία σηματοδοτεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την περίοδο των συγκρούσεων του 1948, κατά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την επιστροφή τους σε εδάφη που πλέον ανήκουν στο Ισραήλ, ωστόσο το Τελ Αβίβ απαντά ότι θα πρέπει να μείνουν σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα αποτελείται από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.
naftemporiki.gr