Skip to main content

Κορυφώνεται η πανδημία και η πίεση στο σύστημα υγείας

Με την παράταση του lockdown κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα να θεωρείται «κλειδωμένη» και τις κυβερνητικές προθέσεις να θέλουν άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου, ή τουλάχιστον στις 29 Μαρτίου, με την υιοθέτηση αυστηρών κανόνων,  μπροστά μας βρίσκεται ένα δύσκολο διάστημα μέσα στο οποίο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα σημειωθεί η κορύφωση της πανδημίας, που πρακτικά σημαίνει κλιμάκωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Την ίδια ώρα δοκιμάζεται το σύστημα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται στην Αττική όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 95%. Από την Πέμπτη 11 Μαρτίου στον αγώνα κατά του κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο θα συνδράμουν επίσης δύο ιδιωτικές κλινικές, το Ιατρικό Περιστερίου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ του Ομίλου Hellenic Healthcare Group.

Σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε να «μπει» στη μάχη το νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο θα δέχεται ασθενείς κορωνοϊού από την Αθήνα. Επιπλέον, άνοιξαν 30 ακόμα απλές κλίνες Covid φτάνοντας στις 90 και αναμένονται να ανοίξουν και 10 Covid MΕΘ στο Τζάνειο και μερικές ακόμα Covid ΜΕΘ στο ΚΑΤ. Επιπλέον, θα δίνονται περισσότερα εξιτήρια στα νοσοκομεία τα Σαββατοκύριακα για να αδειάζουν κρεβάτια. Τέλος, το Σισμανόγλειο μέχρι αύριο Τετάρτη θα έχει στείλει σε άλλα νοσοκομεία όλους τους non Covid ασθενείς για να ξεκινήσει τη λειτουργία του ως αποκλειστικά νοσοκομείο κορωνοϊού

Tο 50% των ιδιωτικών κλινικών είναι διατεθειμένες να αναλάβουν περιστατικά Covid

Οι κλινικές παραχωρήθηκαν εθελουσίως στο ΕΣΥ, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας , διευκρινίζοντας ότι οι κλινικές θα νοσηλεύουν Covid περιστατικά. Σημειώνεται ότι άλλη μία ιδιωτική κλινική συνδράμει στο σύστημα υγείας, όχι, ωστόσο, σε περιστατικά κορωνοϊού.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο πρόεδρος ιδιωτικών κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, σημείωσε ότι οι ιδιωτικές κλινικές είναι πρόθυμες να συμβάλουν στη μάχη κατά της πανδημίας. Όπως είπε, είχε ζητηθεί από το υπουργείου Υγείας η καταγραφή όλων των διαθέσιμων κλινών του ιδιωτικού τομέα υγείας οι οποίες υπολογίζονται περίπου 7.500-8.000.

Σύμφωνα με τον κ. Σαραφιανό από αυτό τον αριθμό κλινών οι ιδιωτικές κλινικές εκτιμάται ότι μπορούν να διαθέσουν το 40%. Μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του Mega, ο κ. Σαραφιανός σημείωσε ότι πάνω από το 50% των κλινικών είναι διατεθειμένες να αναλάβουν περιστατικά Covid.

Πότε υπολογίζουν οι ειδικοί την κορύφωση της πανδημίας

Επιδείνωση των επιδημιολικών δεικτών βλέπουν οι ειδικοί μέσα στο επόμενο διάστημα, με τις εκτιμήσεις τους να βλέπουν την πανδημία να «πιάνει» την κορύφωσή της μετά τα μέσα Μαρτίου.

Πολύ συγκεκριμένος στις εκτιμήσεις του ήταν ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης ο οποίος προέβλεψε ότι η πανδημία θα κορυφωθεί φύρω στις 20 Μαρτίου.  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι η κορύφωση θα έρθει γύρω στις 20 Μαρτίου κι ενδεχομένως να υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν μέχρι και 3.100 κρούσματα. «Ωστόσο, ο μέσος κυλιώμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα», είπε. 

Ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου τονίζοντας ότι «θα θέλαμε τα κρούσματα να είναι κάτω από 2.000, αλλά αν το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή. Άλλωστε, το ίδιο κάναμε και τον Δεκέμβριο».  Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση λόγω των μεταλλάξεων. 

Πιο κοντά στην παρούσα περίοδο βλέπει απο την πλευρά του το peak της πανδημίας ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εκτίμησε ότι η κορύφωση της πανδημίας  θα φτάσει αυτές τις μέρες. «Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Ίσως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση», σημείωσε.

Τέλος, πάνω στην κορύφωση βλέπει πως είμαστε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σύμφωμα με τον καθηγητή αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο, από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αργή, αλλά ουσιαστική αποκλιμάκωση. «Περιμένουμε ότι η κορύφωση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρτίου, η οποία προφανώς θα οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη», εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

naftemporiki.gr