Skip to main content

Υπόθεση Σκριπάλ: «Οι απελάσεις διπλωματών δεν υποκαθιστούν την πολιτική»

Στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εντείνεται η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της Δύσης στην υπόθεση απόπειρας δολοφονίας με νευροτοξική ουσία του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σκριπάλ αλλά και τη στάση της απέναντι στη Ρωσία. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ράλφ Στέγκνερ δήλωσε στο σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung ότι οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών δεν είναι και η καλύτερη λύση, δεδομένου ότι βάζει σε τροχιά μια κλιμάκωση γεγονότων «που μπορεί να μας βλάψει πολύ». 

Επικριτική στάση

Ο Γερμανός βουλευτής δηλώνει ότι κατανοεί μεν τις προσπάθειες της ΕΕ, και του ΝΑΤΟ να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στη Βρετανία, αλλά παράλληλα «θα πρέπει να βγουν στην επιφάνεια επιτέλους και συγκεκριμένες αποδείξεις για τη ρωσική ευθύνη, στις δυτικές αξίες ανήκει και η αρχή ότι τα φαινόμενα και οι υποθέσεις δεν επαρκούν για μια καταδίκη».

Ο Ραλφ Στέγκνερ δεν είναι ο πρώτος Σοσιαλδημοκράτης που εκδηλώνει ανοιχτά τον σκεπτικισμό του απέναντι στη στάση της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Πριν από αυτόν και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του SPD Ρολφ Μύτσενιχ αποκάλεσε «εσπευσμένη» την απέλαση 4 Ρώσων διπλωματών από τη πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο.

Χθες και ο πρώην επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, σοσιαλδημοκράτης Γκίντερ Φερχόιγκεν κράτησε επικριτική στάση. Αντίθετα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, που κι αυτός προέρχεται από το SPD, αιτιολόγησε τις απελάσεις με την άρνηση της Ρωσίας να συμβάλει επαρκώς στη διαλεύκανση της υπόθεσης Σκριπάλ.

«Να μην καταδικαστεί πριν την ώρα της η Ρωσία»

Ο Στέγκνερ επιμένει ότι θα πρέπει να γίνονται προσπάθειες προσέγγισης του θέματος υπό διαφοροποιημένη οπτική γωνία. Απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι το κόμμα του μπαίνει στη λογική της Αριστεράς «που υποστηρίζει άκριτα όλα όσα αποφασίζονται στη Μόσχα… ή σε εκείνη του ξενοφοβικού Εναλλακτική για τη Γερμανία που παίρνει τη θέση του Πούτιν από συμπάθεια σε ό,τι είναι ολοκληρωτικό». Το στέλεχος του SPD υποστηρίζει ότι πρωταρχική σημασία έχει η διαλεύκανση της υπόθεσης και η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία. «Η απέλαση διπλωματών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική». 

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο τρόπος αντιμετώπισης της Ρωσίας γίνεται αντικείμενο συζητήσεων στον κυβερνητικό εταίρο της Άγκελας Μέρκελ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποστασιοποιήθηκε από την καγκελάριο όταν επανειλημμένα υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας λόγω προσάρτησης της Κριμαίας. Μάλιστα ο Γκάμπριελ μαζί με τον πρώην πρόεδρο του SPD Ματίας Πλάτσεκ είχαν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς να μην «καταδικαστεί πριν την ώρα της»  η Ρωσία λόγω Σκριπάλ.

«Δεν μας είπαν όλη την αλήθεια»

Μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση ο Γκίντερ Φερχόιγκεν ανέφερε ότι ορισμένοι Σοσιαλδημοκράτες φοβούνται πως η Δύση, υποκινούμενη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, θα μπορούσε να παρασυρθεί χωρίς να υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία σε μια διένεξη όπως αυτήν πριν από τον τελευταίο πόλεμο στο Ιράκ. «Τότε οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν είπαν όλη την αλήθεια» υπενθύμισε ο Φερχόιγκεν. Ίδια ήταν και η επιχειρηματολογία από τον Πλάτσεκ. Για την ιστορία, ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τάχθηκε το 2003 αταλάντευτα κατά της εισβολής των Αμερικανών στο Ιράκ. Ήταν μια από τις λίγες αποφάσεις του που μέχρι σήμερα σέβονται και συμμερίζονται όλοι ανεξαιρέτως στο κόμμα.

Στο μεταξύ, ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής ΄Ελμαρ Μπροκ επέκρινε την αυστριακή κυβέρνηση επειδή αρνήθηκε να απελάσει ρώσους διπλωμάτες. «Θα έπρεπε όλες οι χώρες της ΕΕ να είχαν κρατήσει κοινή στάση, το ότι η Αυστρία επιμένει στην ουδετερότητά της είναι παράλογο» ανέφερε στην εφημερίδα Bild. Ο ευρωβουλευτής Ντάβιντ Μακάλιστερ από το ίδιο κόμμα, είπε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Αυστρίας πρέπει να δείξουν «την πλήρη αλληλεγγύη τους». Ανάμεσα στις χώρες που δεν απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες ανήκουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Μάλτα.