Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Στα «ανοίγματα» που επιχειρεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ελληνική πλευρά απαντά με ένα διπλωματικό… σπριντ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα την Αίγυπτο, σε ένα ταξίδι με ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει «αναθέρμανση» των σχέσεων με το Κάιρο. Αμέσως μετά θα μεταβεί στη Λευκωσία και θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του.
Ουσιαστικά, στην ευρύτερη περιοχή είναι σε εξέλιξη ένας κύκλος διεργασιών, ενώ την ίδια στιγμή ο διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι «παγωμένος». Η Άγκυρα εξακολουθεί να μη δίνει ημερομηνία για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών και… ροκανίζει τον χρόνο μία «ανάσα» πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα, επιχειρεί ένα blame game και προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στην Αθήνα για να μη φορτωθεί το «κόστος» αυτών των καθυστερήσεων.
O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να φορά το ευρωπαϊκό «κοστούμι» και να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας (για παράδειγμα, είχε την Παρασκευή τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο). Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Άγκυρα συντηρεί ψηλά τους τόνους στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, κοινοποιώντας βίντεο από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», έγραψε «Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος και Αιγαίο είναι Γαλάζια Πατρίδα για εμάς».
Τα «φώτα» σε αυτήν τη φάση έχουν στραφεί στο Κάιρο, καθώς πρόσφατα προκηρύχθηκε ο πρώτος διεθνής γύρος προσφορών για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μεταξύ άλλων και στη Μεσόγειο. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες είναι πιθανό να διαπραγματευτούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ και με νέες δηλώσεις του συντηρεί τα σενάρια προσέγγισης. Πρακτικά ο χάρτης που συνοδεύει την προκήρυξη των οικοπέδων στην Ανατολική Μεσόγειο ναι μεν αναγνωρίζει τις υφιστάμενες συμφωνίες με Αθήνα και Λευκωσία, ωστόσο αφήνει και το παράθυρο της συνεννόησης προς την Άγκυρα.
Από την πλευρά της, η Αθήνα εστιάζει στην ενίσχυση των καλών σχέσεων που έχει με κράτη της περιοχής, δίνοντας βαρύτητα στη διατήρηση των στενών σχέσεων με το Κάιρο. Την Τρίτη υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και σήμερα ο κ. Δένδιας θα βρεθεί στο Κάιρο.
Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και ενεργειακά θέματα (που σχετίζονται και με τον East Med).
Αμέσως μετά, ο υπ. Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατά τη συνάντηση θα εξεταστεί ο συντονισμός στο Κυπριακό (δεδομένου ότι θα βρίσκεται στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ) και οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας (εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα υποβληθεί η έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ).
Παράλληλα, στις 18 του μήνα ο Νίκος Δένδιας θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στις 19 Μαρτίου, έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί η Τουρκία. Στις 23 και στις 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.