Skip to main content

Μαξίμου: Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό,  υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. 

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ενώ εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι για τη διοικητική και επιχειρησιακή προετοιμασία. Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει σήμερα το δικό της σχέδιο εφαρμογής και θα ζητήσει τη συνδρομή της Επιτροπής και των κρατών-μελών για την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση της συμφωνίας.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας Γιάννης Ταφύλλης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

 «Κλειδί» για τη συμφωνία η στάση της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, τα κρίσιμα σημεία στην υλοποίηση της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν η Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία -αν δηλαδή θα κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ανταπόκριση της Ε.Ε. στην επείγουσα ανάγκη της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνατοτήτων της να αντεπεξέλθει στο καθήκον της, καθώς και η διατήρηση της αλληλέγγυας στάσης της ελληνικής κοινωνίας.

«Υπάρχει μία συμφωνία την οποία αναλύουμε και προσπαθούμε την πολιτική απόφαση στην οποία κατέληξαν η ΕΕ με την Τουρκία να την κάνουμε επιχειρησιακό σχέδιο. Υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο δόθηκε και αυτό πρέπει να σπάσει σε συγκεκριμένες διαδικασίες”, είπε ο κ.Κυρίτσης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Είναι μία πολύ σύνθετη διαδικασία, θα χρειαστεί να έλθουν και πάνω από 2.000 ειδικοί, να στηθούν υποδομές, για την υπόθεση του ασύλου, με τον τρόπο που απαιτεί η διεθνής νομιμότητα. Συνεχίζουμε εμείς ταυτόχρονα να δημιουργούμε θέσεις προκειμένου να φιλοξενήσουμε τον κόσμο, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο έχει αναληφθεί», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας ο κ.Κυρίτσης επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλύτερη από αυτήν, η οποία ήταν πολύ πιθανή μέχρι χθες», εκτιμώντας πως «φάνηκε ότι ως έναν βαθμό δεν επικράτησαν οι φωνές της αγριότητας, της απομόνωσης και της ξενοφοβίας».