Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο βρετανικός λαός ψήφισε και αποφάσισε να αφήσει πίσω του την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη το Brexit, το οποίο επρόκειτο να τυπικά να ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου, με μία μεταβατική περίοδο δύο ετών, εφόσον υπήρχε συμφωνία αποχώρησης με την Ε.Ε., έχει πάρει μία μικρή αναβολή και η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο αναζητούν τρόπους διεξόδου. Υπάρχει όμως διέξοδος; Υπάρχουν πράγματι εναλλακτικές λύσεις; Και τι πιστεύουν οι Βρετανοί σήμερα για το Brexit;
Έπειτα από δύο χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων, η Τερέζα Μέι επιμένει μέχρι κεραίας ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες είναι η καλύτερη δυνατή. Σίγουρα δεν το πιστεύουν αυτό πολλοί Βρετανοί βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν χθες και αποφάσισαν ότι πρέπει να πάρουν πλέον το Brexit στα χέρια τους.
Το πρόβλημα ωστόσο – και όχι μόνο για τη Μέι – είναι ότι πολλοί από τους οποίους το 2016 ψήφισαν «ναι» στην έξοδο της χώρας από την Ένωση, εκείνοι τους οποίους υποστηρίζει ότι υπηρετεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός, διατηρούν πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για τους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης στο ιστορικό αυτό βήμα που πρόκειται να κάνει η χώρα. Αυτό προκύπτει από ξεχωριστές έρευνες, τις οποίες διεξήγαγαν τα ερευνητικά ινστιτούτα NatCen Social Research και What UK Thinks και δημοσιεύει σήμερα το BBC.
Ειδικότερα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 80% από το στρατόπεδο του Leave πιστεύει σήμερα ότι η κυβέρνηση έκανε κακούς χειρισμούς στο Brexit. Το ποσοστό είναι εξίσου υψηλό (85%) με τους ψηφοφόρους του Remain, οι οποίοι αρχικά ήταν πιο επικριτικοί στους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης.
Εξίσου ενδιαφέρον, αν και αναμενόμενο, είναι ότι κατά τη διάρκεια όλων αυτών των διαπραγματεύσεων και της αδυναμίας του βρετανικού κοινοβούλιου να λάβει αποφάσεις, η απαισιοδοξία περισσεύει. Όλο και μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των Βρετανών οι οποίοι πιστεύουν πλέον ότι η χώρα τους θα καταλήξει σε ένα άτακτο Brexit με ολέθριες συνέπειες (67% από 33% πριν από δύο χρόνια).
Συνεπώς, θέλουν ακόμη οι Βρετανοί να φύγουν από την Ε.Ε. ή έχουν αλλάξει γνώμη; Η αλήθεια είναι ότι τα ποσοστά και στα δύο στρατόπεδα (Leave και Remain) παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και αν διενεργούνταν τώρα ένα δεύτερο δημοψήφισμα, είναι πολύ αμφίβολο ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό από εκείνο του 2016.
Βάσει της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο έλεγχος του Brexit περνάει στους βουλευτές.
Η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, και η οποία εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν την Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την Ε.Ε.
Ούτε αυτό ωστόσο είναι δεσμευτικό, καθώς όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, η κυβέρνηση μπορεί εν τέλει απλώς να αγνοήσει το αποτέλεσμα της ενδεικτικής ψηφοφορίας.
Το βέβαιο είναι ότι η βρετανική βουλή δεν επιθυμεί στο σύνολό της ούτε είναι διατεθειμένη να επιτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στν νέα ψηφοφορία της Τετάρτης, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική για το μέλλον της συμφωνίας.
Σημαντικό εν προκειμένω, όπως σχολιάζει σε σημείωμά της η Citi, είναι ποια στάση θα τηρήσει αφενός το DUP, το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά και οι ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματος, εάν τελικά το κοινοβούλιο προσανατολιστεί προς ένα ήπιο Brexit, εάν δηλαδή οι μεγαλύτεροι επικριτές της Μέι θα είναι τελικά αυτοί οι οποίοι θα στηρίξουν τη συμφωνία της.
naftemporiki.gr