Skip to main content

Ο προϊστάμενος ηλεκτρολόγος νεκρός από τη φωτιά στο Highspeed 5

Στο προϊστάμενο ηλεκτρολόγο του πλοίου ανήκει το απανθρακωμένο πτώμα που εντοπίστηκε στο κατάστρωμα του ταχύπλοου επιβατηγού Highspeed 5 της εταιρείας Hellenic Seaways, στο οποίο το μεσημέρι εκδηλώθηκε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, ενώ βρίσκονταν για επισκευή στον Μώλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.

Η φωτιά, που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο πλοίο, έχει κατασβηστεί πλήρως, ενώ οι έρευνες της Πυροσβεστικής συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, τα πέντε επισκευαστικά συνεργεία που εργάζονταν επί του πλοίου είναι καλά στην υγεία τους και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια από το Highspeed 5 όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Οι εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού θα διερευνήσουν αν έχουν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τις εργασίες που γίνονταν επί του πλοίου.

Η Hellenic Seaways σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 και περί ώρα 13.30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πλοίο της HIGHSPEED 5, που βρισκόταν ελλιμενισμένο στην ναυπηγοεπισκευαστική περιοχή της Δραπετσώνας, εκτελώντας εργασίες μετασκευών και ετησίων επιθεωρήσεων.

Κατά τη διάρκεια του παραπάνω περιστατικού έχασε τη ζωή του ο Προϊστάμενος Ηλεκτρολόγος του πλοίου.

Η εταιρεία εκφράζει την οδύνη της για την απώλεια της ζωής ενός μέλους των ναυτικών της και θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Η Hellenic Seaways συνεργάζεται με τις εμπλεκόμενες αρχές προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς. 

Από την πλευρά τους, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ μιλούν για μακρύο κατάλογο θυμάτων από ναυτεργάτες και άλλους εργαζόμενους, στο βωμό της κερδοφορίας του εφοπλιστικού μινώταυρου.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας  και η ναυτιλιακή εταιρεία αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα την λίστα του πληρώματος (crew list), δυσχεραίνοντας την προσπάθεια για την ανεύρεση και ταυτοποίηση των μελών του πληρώματος.

Κάνουν ακόμη λόγο για «τεράστιες οι ευθύνες του ΥΝΑ και των εφοπλιστών για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας», υποστηρίζοντας ότι γίνονται ακόμα βαρύτερες οι ευθύνες τους γιατί από το τραγικό γεγονός του “Norman Atlantic” και σε άλλα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καμία έκθεση συμβάντων δεν έχει δοθεί, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για να συγκαλύπτουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου».

Καταλήγοντας τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «οι ναυτεργάτες, το εργατικό κίνημα, επιβάλλεται να οργανωθούν και να αγωνιστούν για συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την βαρβαρότητα του κεφαλαίου».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ