Skip to main content

Διοικητικό Πρωτοδικείο: Αντισυνταγματική η υποχρεωτική ασφάλιση ασκούμενων δικηγόρων

Αντισυνταγματική έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας την  υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων που προβλέπει ο νόμος 3996/2011.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο προσέφυγε δικηγόρος που του ζητούσαν στο τέλος της δικηγορικής άσκησής του να καταβάλει αναδρομικές «εισφορές άσκησης» στον τομέα υγείας δικηγόρων Αθηνών για το διάστημα κατά το οποίο ήταν ασκούμενος δικηγόρος.

Ο δικηγόρος προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι η διάταξη του νόμου 3996/2011 είναι αντίθετη στο άρθρο  4 του Συντάγματος, καθώς εξομοιώνει τους ασκούμενους δικηγόρους με τους δικηγόρους εγγεγραμμένους στους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο  έκρινε ότι η νομοθετική πρόβλεψη προσκρούει τόσο στο άρθρο 4 του Συντάγματος και που καθιερώνει τον κανόνα της ισότητας μεταξύ των πολιτών, όσο και στο άρθρο 22 του Συντάγματος που προβλέπει ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών   Αλέξανδρος Μαντζούτσος, υποστήριξε:

«Μετά και την επίμαχη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση των ασκουμένων δικηγόρων, η ΕΑΝΔΑ θα επανέλθει εκ νέου στο θέμα, ζητώντας – για πολλοστή φορά – την κατάργηση της σχετικής διάταξης. Είναι νομικά και λογικά αδιανόητο να καθιερώνεται υποχρεωτική ασφάλιση χωρίς προηγούμενη κατοχύρωση δικαιώματος ελάχιστης αμοιβής, συνδεόμενης με την καταβολή εισφορών».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ορφέας Φίλος που προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, τόνισε ότι «η εν λόγω δικαστική απόφαση που έκρινε αντισυνταγματική την επίδικη νομοθετική  ρύθμιση  του ν. 3996/2011, προστατεύει το σύνολο των ασκουμένων δικηγόρων και πρέπει να καταργηθεί η προδήλως άδικη και – πλέον – αντισυνταγματική διάταξη περί υποχρέωσης των ασκουμένων – μαθητευομένων δικηγόρων σε αυτασφάλιση για τον κλάδο υγείας και πρόνοιας».