Skip to main content

Βρετανία-Brexit: Διστακτική στη στρατηγική της η Τερέζα Μέι

Η Τερέζα Μέι θα υποβάλει άραγε και πάλι στους βρετανούς βουλευτές προς ψήφιση τη συμφωνία της για το Brexit; Οι δισταγμοί της πρωθυπουργού τροφοδοτούν σήμερα ατμόσφαιρα κρίσης, πριν από μια εβδομάδα κρίσιμη για το διαζύγιο.

Με στόχο να επιτρέψει ένα ήπιο Brexit, αυτή η Συνθήκη Αποχώρησης από την ΕΕ, καρπός δύσκολων διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, έχει ήδη απορριφθεί μαζικά δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας είχε παρουσιαστεί από την Τερέζα Μέι ως το λογικό επακόλουθο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και στη διάρκειά της πέτυχε μια αναβολή του Brexit πέραν της αρχικά προβλεπόμενης ημερομηνίας της 29ης Μαρτίου, ορίζοντας πλέον για τις 12 Απριλίου, το νωρίτερο, τη μοιραία προθεσμία.

Όμως, η επικεφαλής των Συντηρητικών προκάλεσε αναταραχή την Παρασκευή, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ψηφοφορία μπορεί τελικά να μην πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, «αν φανεί πως δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη», κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό.

«Θα την υποβάλουμε εκ νέου όταν θα είμαστε σίγουροι ότι έχουμε (την απαραίτητη υποστήριξη)» επιβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στο BBC, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στιβ Μπάρκλεϊ.

Ενδεχόμενη απόρριψη του κειμένου μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή για την Τερέζα Μέι, το κύρος της οποίας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Η επικεφαλής των Συντηρητικών επικρίνεται απ’ όλες τις πλευρές για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το Brexit κι απειλείται από ελιγμούς που έχουν στόχο την ανατροπή της, γράφουν σήμερα οι Sunday Times, σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να δώσει τη θέση της στον φιλοευρωπαίο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο οποίος θα αναλάβει έναν προσωρινό ρόλο.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Λίντινγκτον, ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, δήλωσε σήμερα: «Δεν νομίζω πως έχω οποιαδήποτε επιθυμία να πάρω τα καθήκοντα από την πρωθυπουργό, νομίζω ότι κάνει φανταστική δουλειά».

Η εφημερίδα Mail on Sunday θεωρεί από την πλευρά της πως η θέση θα πάει στον υπουργό Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, έναν οπαδό του Brexit.

«Η κυβέρνηση είναι μπλοκαρισμένη. Η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία καταρρέει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχουμε ανάγκη έναν νέο πρωθυπουργό» έγραψε στο Twitter ο συντηρητικός βουλευτής Τζορτζ Φρίμαν, πρώην σύμβουλος της Μέι.

Όμως, μια «αλλαγή» πρωθυπουργού «δεν θα διευθετήσει τα προβλήματα» απάντησε στο Sky News ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, εκτιμώντας πως είναι «άτοπο» να θέλει κανείς να ρίξει την πρωθυπουργό την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει, με το Brexit, μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης ιστορίας του.

Ενδεικτικές ψηφοφορίες

Η Τερέζα Μέι βρισκόταν σήμερα στην εξοχική κατοικία της, στο Τσέκερς, και είχε συζητήσεις με «συναδέλφους της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς άλλες διευκρίνισεις.

Η κυβέρνηση αναμένεται να αποκαλύψει αύριο, Δευτέρα, τις προθέσεις της και μια σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για να προσδιοριστούν οι επιθυμίες του κοινοβουλίου.

Η επιλογή αυτή δεν είναι χωρίς κινδύνους λόγω των εντάσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς οι ευρωσκεπτικιστές εκφράζουν φόβους ότι το κοινοβούλιο μπορεί να επωφεληθεί για να πάρει τον έλεγχο του Brexit και να αλλοιώσει την ουσία του.

Στην περίπτωση που υποβάλει τελικά τη συμφωνία της στους βουλευτές, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να υπερβεί δύο εμπόδια, το πρώτο από τα οποία αφορά την ίδια τη δυνατότητα να καταθέσει και πάλι το κείμενο της συμφωνίας της.

Η ψηφοφορία αυτή, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει αυτή την εβδομάδα, είχε εμποδιστεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, για τον λόγο ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να παρουσιάσει και πάλι προς ψήφιση το ίδιο κείμενο χωρίς καμιά αλλαγή. Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ μπορεί πάντως να παρουσιαστούν ως νέα στοιχεία, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το δεύτερο εμπόδιο μοιάζει αντίθετα με στοίχημα, αφού η πρωθυπουργός πρέπει να πείσει τους βουλευτές να αλλάξουν γνώμη, αφού μάλιστα τους μέμφθηκε σε ομιλία της την Τετάρτη, ρίχνοντας σ’ αυτούς την ευθύνη για τις αναβολές του Brexit.

Προβλέποντας μια πιθανή απόρριψη, οι 27 έδωσαν στην Μέι μια επιλογή: είτε η συμφωνία ψηφίζεται και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιεί μια συντεταγμένη έξοδο από την ΕΕ, με μια μικρή αναβολή που ορίστηκε για τις 22 Μαΐου.

Είτε η συμφωνία απορρίπτεται και το Λονδίνο θα έχει προθεσμία έως τις 12 Απριλίου για να αποφασίσει να οργανώσει ευρωπαϊκές εκλογές, κάτι που θα του επιτρέψει να ζητήσει μια νέα αναβολή.

Διαφορετικά, θα υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία, σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν απ’ αυτή την κρίσιμη εβδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Brexit διαδήλωσαν χθες, Σάββατο, στο Λονδίνο για να ζητήσουν τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters