Skip to main content

Ε.Ε.: Προς επιβολή κυρώσεων σε τρεις ηγέτες της Λιβύης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος τριών Λίβυων ηγετών οι οποίοι εναντιώνονται στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τους μέσα στις προσεχείς ημέρες, ανέφεραν διπλωμάτες.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. για μήνες εμφανίζονταν διστακτικές στην επιβολή κυρώσεων, λόγω του φόβου εκτροχιασμού των ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά οι δυτικές δυνάμεις την Κυριακή αναγνώρισαν το υπουργικό συμβούλιο της νεοσχηματισθείσας κυβέρνησης ως την μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ενώ δρομολογούν την εγκατάστασή της στην Τρίπολη και το ξεκίνημα των εργασιών της.

«Συμφωνήσαμε στην επιβολή κυρώσεων», δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σημειώνοντας πως, παρότι η σύνταξη του σχετικού νομικού κειμένου δεν έχει ακόμη γίνει, καμία κυβέρνηση δεν αναμένεται να προβάλει ενστάσεις.

Το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης, που συστάθηκε τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο, κάλεσε το Σάββατο τους θεσμούς της χώρας να ξεκινήσουν τη μεταβίβαση εξουσιών προς την νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η Λιβύη βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να μάχονται για την εξουσία από το 2014, αυτή που έχει καταλάβει την Τρίπολη και τη διεθνώς αναγνωρισμένη, η οποία έχει μεταφερθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι τρεις άνδρες τους οποίους στοχοθετούν οι κυρώσεις είναι ο Νούρι Αμπουσαχμάιν, πρόεδρος του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, ένα από τα δύο αντιμαχόμενα κοινοβούλια, ο Χαλίφα αλ Γουέλ, πρωθυπουργός της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του διεθνώς αναγνωρισμένου κοινοβουλίου στο Τομπρούκ.

Την Τρίτη ο Γουέλ επανέλαβε ότι αντιτίθεται στη μεταβίβαση εξουσιών στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Γάλλοι και Ιταλοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν επί έναν χρόνο και πλέον ότι το πολιτικό χάος και το κενό ασφάλειας στην Λιβύη επιτρέπει στους ισλαμιστές να κερδίζουν εδάφη και να εξαπλώνονται από την γειτονική Τυνησία.