Skip to main content

Αναβαθμίζεται το πρόγραμμα πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων της ΜΕΤΑδρασης

Από τον Σεπτέμβριο του 2011, η ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, υλοποιεί το πρόγραμμα ταυτοποίησης και πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων, καλύπτοντας το κενό που δημιουργήθηκε στη χώρα μας μετά την αναστολή της λειτουργίας του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (ΙΚΑΘΒ).

Το νέο πρόγραμμα που έχει τίτλο «VicTorious» επιδιώκει, μέσω της ταυτοποίησης και πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων από τη διεπιστημονική ομάδα της ΜΕΤΑδρασης, να ενδυναμώσει τη φωνή των επιζησάντων βασανιστηρίων και να βελτιώσει την πρόσβασή τους σε παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες θα συμβάλουν στην ταχύτερη αποκατάστασή τους. Επενδύοντας στην εξειδικευμένη εμπειρία που έχει η ΜΕΤΑδραση στη διαδικασία διερεύνησης και πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων, προσφέρει επιπλέον τη δυνατότητα συνέχισης στοχευμένων εκπαιδεύσεων για τα θύματα βασανιστηρίων σε φορείς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, με σκοπό να αναγνωρίζονται οι επιζήσαντες βασανιστηρίων πιο γρήγορα και να στηρίζονται πιο αποτελεσματικά, ειδικά σε σημεία εισόδου. Το πρόγραμμα επίσης προβλέπει νέα εργαλεία για την ενίσχυση της δράσης καθώς και της οργάνωσης συνολικά.

Η απαγόρευση των βασανιστηρίων αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και έχοντας αποκτήσει καθεστώς jus cogens, αυτομάτως επιβάλει σε όλα τα κράτη (erga omnes) να αναλάβουν δράση, τόσο για την εξάλειψη των βασανιστηρίων όσο και για την προστασία των θυμάτων.

Με αφορμή τη χρηματοδότηση του προγράμματος από το Active citizens fund του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), γνωστού ως EEA Grants, η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, κα Λώρα Παππά, επεσήμανε ότι η δράση αυτή εντάχθηκε στην χρηματοδότηση του ΕΕΑ Grants και για μια ακόμη φορά η ΜΕΤΑδραση θα συνεργαστεί με τον ίδρυμα Μποδοσάκη με στόχο να ρίξουν περισσότερο «φως» στην κατάσταση και τις ανάγκες των ατόμων που έχουν βιώσει στο σώμα και στην ψυχή τους, φρικτά  βασανιστήρια. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα να  συμβάλουν ουσιαστικά ώστε η Πολιτεία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, με εξειδικευμένα στελέχη, στην αναγνώριση και την αποκατάσταση των θυμάτων βασανιστηρίων που φτάνουν στην χώρα μας.