Skip to main content

Ενστάσεις κομμάτων για την Golden Visa

Από την έντυπη έκδοση

Ολοκληρώθηκε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση σε πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας για την προστασία του εμπορικού απόρρητου, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδοτήσεων βιομηχανικών πάρκων και τη χορήγηση της Golden Visa. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Ν.Δ., ΔΗΣΥ και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή το καταψήφισαν.

Η θέση του υπουργείου
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα Golden Visa, τονίζοντας ότι λειτουργεί με όλες τις δικλίδες ασφαλείας και γι’ αυτό, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει να καταλογίσει κανένα πρόβλημα στις εκθέσεις της. «Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα λειτουργεί σωστά, σε αντίθεση με άλλες χώρες», ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για «ορθή επιλογή της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα με την Κύπρο, παρά την έντονη κριτική που της ασκήθηκε». Όπως πρόσθεσε, «η διεύρυνση των προϊόντων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί θα διευκολύνει τη λειτουργία του προγράμματος». Παράλληλα, έκανε λόγο για πολύ μεγάλα βήματα που γίνονται με τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ενώ χαρακτήρισε πολύ προβληματική την εικόνα των βιομηχανικών πάρκων.

«Xρειάζεται να πάμε σε μία συνολικότερη αναθεώρηση για τα βιομηχανικά και επιχειρηματικά πάρκα. Είναι ένα θέμα πολύ μεγάλο κι εμείς απλώς λύνουμε ένα μικρό μέρος των προβλημάτων που υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ορισμένα ζητήματα θα λυθούν με τροπολογίες που θα κατατεθούν σε αυτό το νομοσχέδιο, ενώ θα αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά τα βιομηχανικά πάρκα.

Το ίδιο απογοητευτική περιέγραψε και την εικόνα που υπάρχει τόσο στο καθεστώς λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς, σημειώνοντας ότι «κρατά όμηρους όλες τις πολιτικές δυνάμεις και χρειάζεται τόλμη για να εξορθολογιστεί», όσο και στο πρόβλημα με τα τεχνικά επαγγέλματα όπου «επικρατεί κυκεώνας». 

Η αντιπολίτευση
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ασκήθηκε έντονη κριτική για το άρθρο 40, που διευρύνει τη λίστα με τις φορολογικά συνεργάσιμες χώρες. Έτσι, επιτρέπεται σε εξωχώριες εταιρείες να έχουν εκεί την έδρα τους και να μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων που είναι σε εξέλιξη και εφόσον δεν έχουν ανοιχτεί οι οικονομικές προσφορές, ενώ προβλέπεται και η αναδρομική ισχύς της.

Ο εισηγητής της Ν.Δ., Χρήστος Δήμας, χαρακτήρισε ανεξήγητη τη διάταξη, ζήτησε την απόσυρσή της, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ επικαλέστηκε και τη γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, που εκφράζει, όπως είπε, τον έντονο προβληματισμό της. «Εγείρονται σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης. Δεν μπορείτε να αλλάζετε την προκήρυξη του διαγωνισμού εκ των υστέρων. Ενδεχομένως να υπάρξουν ενστάσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Να αποσύρετε την ύποπτη διάταξη», ανέφερε ο κ. Δήμας. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να βρεθεί ένας δίκαιος τρόπος για να μπορούν να εξελιχθούν οι τεχνίτες, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν διαγράψει μακροχρόνια πορεία στο επάγγελμά τους.

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έκανε λόγο για νομοσχέδιο-σκούπα, συντάχθηκε με την πρόταση του κ. Δήμα για βελτιωτική ρύθμιση σε ό,τι αφορά τα τεχνικά επαγγέλματα, ενώ πρότεινε να προστεθούν και τα νεόδμητα κτήρια για τη χορήγηση της Golden Visa.