Skip to main content

Γκάμπριελ: Να αποφύγουμε τον διχασμό εντός της Ευρώπης

Την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας στην Ευρώπη, τόσο απέναντι στις τρομοκρατικές απειλές, όσο και κατά των διχασμών εντός των κόλπων της Ε.Ε. υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ενάντια σε κάθε διχασμό εντός της Ευρώπης» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στην Αθήνα.

Όπως είπε, το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και το θέμα της εγκληματικότητας είναι πάρα πολύ σημαντικά και σ’ αυτό το πλαίσιο η κοινωνική ασφάλεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. «Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε στη νότια Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, στην Ισπανία, οι νέοι άνθρωποι να έχουν ξανά ευκαιρία να μπορέσουν να βρουν ξανά εργασία», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ.

Με αφορμή τη χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο επισήμανε παράλληλα ότι «αν θέλουμε να είμαστε σε θέση να αμυνθούμε, θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να ενωθούμε και να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η τρομοκρατική επίθεση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για δύο λόγους: καταρχάς διότι είχαμε πάρα πολλούς τραυματίες και νεκρούς και κατά δεύτερο λόγο γιατί έλαβε χώρα έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ένα «σύμβολο της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως είπε.

Πρ. Παυλόπουλος: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου για «αυτή την βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια». «Πρέπει να διακηρύξουμε ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, είμαστε αμείλικτοι και θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι στην τρομοκρατία, η οποία μάλιστα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  Θα υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο και την Δημοκρατία απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια πρόκληση. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», πρόσθεσε.

Δήλωσε ακόμη πως η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με την Γερμανία και με τους εταίρους της στην Ε.Ε. για μία Ευρώπη ευημερούσα και αναπτυσσόμενη, η οποία όμως θα σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε: τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Διαβεβαίωσε επίσης πως «η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με την Γερμανία και τους άλλους εταίρους στην Ε.Ε. για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίσιμη συγκυρία στην περιοχή μας εδώ, στην Μεσόγειο και, ιδίως, στο Αιγαίο».  Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι «θα ενεργοποιήσουμε την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, ώστε να λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει (…) σχετικά με την φύλαξη και την εν γένει υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την διασφάλιση του σεβασμού του συνόλου του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης».