Στη Ρώμη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην ιταλική πρωτεύουσα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή της και οι ηγέτες της Ευρώπης συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας έχει διατυπώσει το στίγμα των θέσεών του γύρω από το σαφές δίλημμα: «Ή θα επαναδιεκδικήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο, ή θα αναπαράγουμε διαιρέσεις».
Κατά τις ίδιες πηγές, για την ελληνική πλευρά η απάντηση είναι προφανής. «Η Ελλάδα επιλέγει και θέλει να δουλέψει για την πρώτη εκδοχή» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει το σύνολο των διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων εν όψει και της Συνόδου Κορυφής.
Ο κ. Τσίπρας αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για την ιταλική πρωτεύουσα, όπου το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Transform Europe, στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, με τίτλο «Μία Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό».
Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται το Σάββατο, το απόγευμα της Παρασκευής θα συμμετέχει σε ακρόαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.
Ο κ. Τσίπρας έχει προσδιορίσει τη στιγμή ως κρίσιμη και ευαίσθητη, «αφού βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις τόσο για το μέλλον των χωρών μας, όσο και της Ευρώπης συνολικά». Όπως έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός τόσο από τη χθεσινή συνάντησή του, όσο και από τις επαφές του με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα, οι παρεμβάσεις του αναμένεται να τοποθετηθούν εναντίον «της εγκατάλειψης του κοινωνικού συμβολαίου» και της «ατυχούς διαχείρισης» της οικονομικής κρίσης και υπέρ της αντιμετώπισης τους με την έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης.
Στόχος να τονιστεί η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων
Ως προς τη Διακήρυξη της Ρώμης, που θα υπογραφεί το Σάββατο στο πλαίσιο της Συνόδου, η κυβέρνηση έχει επισημάνει τον «εξαιρετικά σημαντικό και συμβολικό χαρακτήρα» της για το μέλλον της Ευρώπης. Στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συζητήσεων, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει προσθήκες στο κείμενο, οι οποίες θα τονίζουν περισσότερο την ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, όπως σημείωσε, θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί έναν από τους στόχους της, να τονιστεί η ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ευρώπη πολλαπλών επιλογών, αντί πολλών ταχυτήτων
Για το ζήτημα της πορείας της Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις για μία Ευρώπη «πολλαπλών επιλογών, αντί μιας Ευρώπης των “πολλών ταχυτήτων”». Θέση της Αθήνας είναι να προσφέρεται η δυνατότητα σε «αυτούς που θέλουν περισσότερα να κάνουν περισσότερα», αλλά αυτό να γίνεται μέσα στο πλαίσιο των ισχύουσων συνθηκών (συνθήκη της Λισαβόνας) και με βάση το σημερινό επίπεδο ενισχυμένης συνεργασίας(δηλαδή την Ευρωζώνη και τη Σένγκεν).
Πηγή: ΑΜΠΕ