Skip to main content

Τι λένε στη κυβέρνηση για την Ειδομένη

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σαν θρυαλλίδα λειτούργησε η προσπάθεια ομάδας προσφύγων να περάσει στην ΠΓΔΜ από αφύλακτο σημείο των συνόρων μερικά χιλιόμετρα από την ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη, τη Δευτέρα.

Την περιοχή επισκέφτηκαν την Τρίτη, τόσο ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας.

Στο Μαξίμου από το μεσημέρι της Δευτέρας βρίσκονται υπό διαρκή διαβούλευση για το θέμα. Στη σύσκεψη της Τρίτης, υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, του υφυπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οι οικονομικές απαιτήσεις της χώρας, εν όψει της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε στην Ειδομένη ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την ΠΓΔΜ και καμιά ενημέρωση δεν υπάρχει από τις ελληνικές αρχές ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Στην παρούσα φάση, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκκένωση του χώρου και ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να πειστούν οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές.

Τα ίδια στελέχη παραδέχονται ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή όλες οι πλευρές θα περιμένουν την έκβαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προεξοφλεί την Τρίτη, στη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Αρμενίας, ότι ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός και δεν θα ανοίξει.

Την ερχόμενη Κυριακή θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες στα προσωρινά κέντρα διαμονής στη Βόρεια Ελλάδα ώστε να αρχίσουν να μεταφέρονται εκεί οι πρόσφυγες από την Ειδομένη. Παράλληλα στην κυβέρνηση απορρίπτουν τις αιτιάσεις ότι το κράτος απουσιάζει από την περιοχή και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αναρωτιούνται με νόημα «ποιος φροντίζει καθημερινά για τη σίτιση σχεδόν 15.000 ανθρώπων».

Ήδη ο κ. Μουζάλας, ο οποίος την Τρίτη επισκέφτηκε την Ειδομένη, δήλωσε ότι «πρέπει να πεισθούν οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν». «Δεν μπορούμε να τους διώξουμε με τα ΜΑΤ, αλλά ετοιμαζόμαστε ώστε σιγά σιγά, θα σας έλεγα το επόμενο 20ημερο, αυτός εδώ ο καταυλισμός να υφίσταται ως ένα πολύ μικρό μέρος», κατέληξε ο αρμόδιος υπουργός.

Τα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το οργανωμένο κράτος βρίσκεται στην Ειδομένη χωρίς να το φωνάζει αφού δεν θέλει να στείλει το μήνυμα «ελάτε εδώ και κάποιος θα φροντίζει για εσάς». Επίσης, επισημαίνουν ότι σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν προβλέπεται δημιουργία δομών στα σύνορα.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα, σημειώνουν τα ίδια στελέχη, άλλαξε και το στάτους σε σχέση με κάποιες και κάποιους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή στο όνομα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Όπως λένε χαρακτηριστικά «αυτό που έγινε τη Δευτέρα δεν πρέπει και δεν θα επαναληφθεί».

Άλλωστε, η αναφορά του κ. Τσίπρα σε «απαράδεκτο» γεγονός και «εγκληματική» συμπεριφορά κάποιων αγνώστων η και εθελοντών να ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να κάνουν ό,τι έκαναν, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Μαξίμου.