Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουν την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και θα ήταν καταστροφική για το μέλλον της Ευρώπης, επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της παρέμβασης του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).
«Στην πιθανότητα μετεκλογικής συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά, θα πρέπει να απαντήσουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με τη δική μας στρατηγική σύγκλισης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που τροφοδοτούν την ακροδεξιά» είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, αλλά, ταυτόχρονα, εξέφρασε και την ανησυχία του για την ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς και σημείωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μια ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές αξίες της, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό.
«Ο πολιτικός μας προσανατολισμός δεν μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές της λιτότητας, που γεννούν τις ανισότητες και τρέφουν την ακροδεξιά» υπογράμμισε και συνέχισε: «Ταυτόχρονα μπορεί να είναι σαφής και σε ό,τι αφορά τις “πράσινες” πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πιο ελπιδοφόρα είδηση ήταν οι κινητοποιήσεις των νέων για την κλιματική αλλαγή τις προηγούμενες μέρες» ανέφερε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και τόνισε η άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ήταν μια απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού.
«Η αντίθεσή μας στον εθνικισμό και η προτεραιότητά μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου» είπε ο πρωθυπουργός. Όπως υποστήριξε, «η άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά όσα πετύχαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και εις βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών».
Πηγή: ΑΜΠΕ