Skip to main content

Ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων θέτει συνήγορος του Γ. Παπακωνσταντίνου

«Τα αποδεικτικά μέσα που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποινική δίκη, διότι έτσι παράγεται δικονομική (απόλυτη) ακυρότητα». Αυτό υποστήριξε κατά την αγόρευσή του ο εκ των συνηγόρων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Δημακόπουλος αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ.

«Ο Γ.Παπακωνσταντίνου δεν πρέπει και δεν μπορεί να κηρυχθεί ένοχος με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τα νομικά επιχειρήματα» τόνισε  ο συνήγορος ο οποίος αναφορικά με το θέμα της λεγομένης παραγραφής των αδικημάτων του πρώην υπουργού (παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας) υποστήριξε ότι έχει επέλθει παραγραφή.

«Οι σκέψεις του βουλεύματος,που παρέπεμψε τον πρώην υπουργό σε δίκη και αποφάνθηκε το αντίθετο, προσκρούουν στις συνταγματικές διατάξεις» είπε ο κ. Δημακόπουλος.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Εισαγγελέως όπου μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου «προφάσεις εν αμαρτίαις» ο κ.Δημακόπουλος αντέτεινε λέγοντας ότι «αυτή η συλλογιστική αδικεί τον κατηγορούμενο και την πραγματικότητα».

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι η λίστα δεν πρωτοκολλήθηκε όταν έφθασε στη χώρα μας, ο κ. Δημακόπουλος αναφέρθηκε στην εμπεριστατωμένη, όπως την χαρακτήρισε,  κατάθεση του πρώην Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίωνα Γεωργακόπουλου ο οποίος κατάθεσε ότι δεν μπορούσε να πρωτοκολληθεί η λίστα αναλύοντας το θέμα νομικά.

Για τη διαγραφή των αρχείων

Αναφερόμενος στη διαγραφή των αρχείων με λογαριασμούς των συγγενών του πρώην υπουργού από τη λίστα ο κ. Δημακόπουλος ανέφερε ότι η διαγραφή προκληθηκε από άλλον τονίζοντας:

«Ο πρώην υπουργός λοιδωρήθηκε, εξευτελίστηκε από τα ΜΜΕ και υπέστη τις όποιες λοιδωρίες με ψυχραιμία και με αξιοπρέπεια, ενώ δεν είναι αυτός που διέγραψε τα επίμαχα αρχεία. Στην περίπτωσή του οι ενδείξεις ισοσκελίζονται. Υπάρχουν  ενδείξεις που στρέφουν τις υπόνοιες σε βάρος του πρώην υπουργού, ήταν δικοί του συγγενείς που είχαν τους λογαριασμούς, αυτός πήρε τη λίστα, και λοιπά, αλλά υπάρχουν και οι αντίθετες ότι δηλαδή τη διαγραφή την έκανε άλλος για να τον εκθέσει».

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι ο πρώην υπουργός διέγραψε τα εν λόγω αρχεία. Ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά.Αλλωστε και ο πραγματογνώμονας της ΕΛΑΣ κ.Δελτσίδης δεν προσδιόρισε, πότε έγινε η διαγραφή των επίμαχων αρχείων».

Όπως υποστήριξε ο κ. Δημακόπουλος  το σιντί της λίστας έχει χαθεί όπως και το πρώτο στικάκι «που θα μας έδιδε πληροφορίες και ως εκ τούτου υπάρχει απουσία ισχυρών αποδείξεων για τον κ. Παπακωνσταντίνου».

newsroom naftemporiki.gr