Skip to main content

Παράταση του lockdown με ορίζοντα την Καθαρά Δευτέρα- Μετά νέο μείγμα «έξυπνων λύσεων»

Με το πρωθυπουργικό νεύμα χθες για έμμεση παράταση έως τις 15 Μαρτίου, οι εισηγήσεις των ειδικών αναζητούν πλέον ένα τρόπο να χαλαρώσουν οι περιορισμοί και να ανοίξει η αγορά με «έξυπνες λύσεις» και στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το σταδιακό «άνοιγμα» από τις 16 του μήνα, με το οικονομικό επιτελείο να κοιτά την επόμενη μέρα καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά.

Προκρίνοντας την επαναλειτουργία της αγοράς αλλά και της εκπαίδευσης σε κανονικούς ρυθμούςεφαρμόζοντας «έξυπνες λύσεις», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία».

«Υπάρχει lockdown αλλά είναι σαν να μην υπάρχει»

Την ανάγκη να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων αυτές οι «έξυπνες λύσεις» που θα δώσουν το έναυσμα για την επανεκκίνηση της αγοράς τόνισε σήμερα στην δημόσια τηλεόραση  ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης.

Σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει lockdown αλλά είναι σαν να μην υπάρχει», ο κ. Σκουτέλης επεσήμανε ότι το εορτολόγιο δεν βοηθά ώστε να βελτιωθούν  τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς όλοι κοιτούν πώς και πού θα περάσουν την Τσικνοπέμπτη και την Καθαρά Δευτέρα.

Γιατί δεν αποδίδει το lockdown;

Στον «τσιμπημένο» δείκτη θετικότητας ο οποίος ανέβηκε το Σαββατοκύριακο πάνω από το 6% αναφέρθηκε καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 τόνισε ότι πάντα τα Σαββατοκύριακα ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλότερος, καθώς τεστ κάνουν κυρίως αυτοί που έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Υπογράμμισε επίσης ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά είναι καλύτερη από αυτήν που βρισκόμαστε τον Νοέμβριο κι αυτό το δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που τότε είχε ξεπεράσει τους 600, ενώ τώρα είναι περίπου 400.

«Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε καλύτερα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το lockdown δεν αποδίδει όσο περιμέναμε.

Όπως είπε, ο κόσμος δικαιολογημένα έχει κουραστεί και βρίσκει τεχνάσματα για να αποφύγει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό είπε θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών.

Δεν γίνεται να παραταθεί το lockdown μετά τις 15 Μαρτίου

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονο. Μιλώντας μάλιστα στην τηλεόραση του ΣΚΙΑΪ εκτίμησε πως δεν γίνεται να παραταθεί το lockdown μετά τις 15 Μαρτίου.

Η κ. Παγώνη έθιξε επίσης το θέμα των μέτρων και της ελλιπούς εφαρμογής τους καθώς, όπως είπες, όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες με πολίτες να μην φορούν έστω την μάσκα.

Αναφερόμενη επίσης στις ΜΕΘ Covid της Αττικής, υπογράμμισε πως χθες το βράδυ γύρω στις 2 είχαμε 93% κάλυψη των ΜΕΘ ενώ πρόσθεσε πως κατά την κρίση της περάσαμε το πικ της πανδημίας.

Δεν παρατηρείται καμία σημαντική μείωση στο ιικό φορτίο

Την ίδια ώρα και ενώ στενεύουν τα περιθώρια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες  με το σύστημα υγείας να δέχεται σημαντική πίεση από τις αυξημένες εισαγωγές ασθενών με covid-19, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως γνωστοποίησε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης, δεν παρατηρείται καμία σημαντική μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματά της Αττικής  σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση του ιού καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων.

naftemporiki.gr