Skip to main content

Κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες

Σε βαρύ κλίμα, λόγω των δηλώσεων των τελευταίων ημερών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντέισελμπλουμ και Ντόναλντ Τουσκ.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ, ενώ άγνωστο παραμένει αν στις Βρυξέλλες θα μεταβεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τόσο το Μαξίμου, όσο και στελέχη του ΥΠΟΙΚ δεν άνοιξαν χθες τα χαρτιά τους για το θέμα, ωστόσο στέλεχος της κυβέρνησης σημειώνει ότι θεσμικά ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει κάποιο λόγο να παρευρεθεί σε αυτήν την συνάντηση. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη σημερινή συνάντηση ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, ειδικά μετά το ναυάγιο με τα τεχνικά κλιμάκια και της τήρησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ζητώντας παράλληλα από την πλευρά των δανειστών να δώσει στην Αθήνα τις ανάσες που χρειάζεται, προκειμένου να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για την οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους.  

Την ίδια ώρα το Bloomberg, επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο, σημείωνε χθες ότι η κ. Μέρκελ βλέπει τη συνάντηση της Δευτέρας με τον κ. Τσίπρα ως ευκαιρία να γνωρίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και δεν σχεδιάζει να διαπραγματευτεί απευθείας τις λεπτομέρειες της τύχης της Ελλάδας.

Άλλωστε η κίνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει τη σημερινή συνάντηση μία ημέρα μετά την οριστικοποίηση της συνάντησής του στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ επιβεβαιώνει και από ελληνικής πλευράς της χαμηλές προσδοκίες για το «ραντεβού» της Δευτέρας, παρά τις αρχικές προσδοκίες. Τουλάχιστον, σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, «θα είναι μια ευκαιρία για τις δύο πλευρές να ρίξουν τους μεταξύ τους τόνους», μετά το μπαράζ δηλώσεων των τελευταίων ημερών που οδήγησε ακόμη και σε προφορικό διάβημα του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο για τις δηλώσεις Σόιμπλε για τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.      

Όπως έγινε γνωστό χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ, ζητώντας μια «ρεαλιστική συμφωνία» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Μάριο Ντράγκι και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε να ενισχύσει τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας μόλις κατά 400 εκατομμύρια ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό υπόλοιπο στα 69,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Επί της ουσίας οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ παρακολουθούν κυρίως τις εκροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και ανάλογα ενισχύουν την πρόσβασή τους σε ρευστό, κρατώντας τους όμως μακριά από τις αγορές έντοκων κρατικών ομολόγων, αφού είναι η 3η εβδομάδα όπου η ΕΚΤ κινείται με οριακές αυξήσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ