Skip to main content

Μιανμάρ: Η Αούνγκ Σαν Σου Κι «εμφανίζεται» στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει νέες κατηγορίες

Η φυλακισμένη ηγέτης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι εθεάθη για πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και την σύλληψή της καθώς εμφανίστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε δικαστήριο.

Η 75χρονη ηγέτης φάνηκε να είναι «καλά στην υγεία της» και ζήτησε να δει τη νομική της ομάδα, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το BBC.

Το δικαστήριο απήγγειλε δύο νέες κατηγορίες σε βάρος της Σου Κι, η οποία συνελήφθη την 1η Φεβρουαρίου από την χούντα.

Στο μεταξύ, οι διαδηλωτές δεν ησυχάζουν στη χώρα. Κατακλύζοντας τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Μιανμάρ ζητούν  την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την απελευθέρωση των αξιωματούχων που έχουν τεθεί υπό κράτηση. Χθες ήταν η πιο φονική μέρα με την αστυνομία να ανοίγει πυρ κατά των διαδηλωτών αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 18 νεκρούς.

 Οι διαδηλωτές αψηφώντας την καταστολή βγήκαν και πάλι στους δρόμους τη Δευτέρα, απαιτώντας την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα της κυβέρνησης της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι  και πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματός της, ισχυριζόμενος ότι έγινε νοθεία στις εκλογές αυτές, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα της.

Δεν παρείχε, ωστόσο,  καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς . Αντ ‘αυτού, αντικατέστησε την εκλογική επιτροπή και υποσχέθηκε νέες εκλογές σε ένα χρόνο.

Πού ήταν η Αούνγκ Σαν Σου Κι;

Η 75χρονη Σου Κι συνελήφθη όταν ξεκίνησε το πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου και δεν είχε εμφανιστεί δημόσια μέχρι τη σημερινή ακρόαση.

Δεν είναι σαφές πού έχει κρατηθεί όλο αυτό το διάστημα, αλλά σύμφωνα με αναφορές ότι τέθηκε υπό κράτηση στο σπίτι της στο Νέπιντο, προτού μετακινηθεί σε άγνωστη τοποθεσία.

Αρχικά σε βάρος της Σου Τσι είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για παράνομη εισαγωγή έξι ασυρμάτων γουόκι-τόκι. Αργότερα προστέθηκε κατηγορία για παραβίαση ενός νόμου περί φυσικών καταστροφών με την παραβίαση πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό.

Σήμερα προστέθηκε μια κατηγορία βάσει ενός τμήματος του ποινικού κώδικα της εποχής της αποικιοκρατίας που απαγορεύει τη δημοσίευση πληροφοριών που μπορεί «να προκαλέσουν φόβο ή ανησυχία» ή να διαταράξουν «τη δημόσια γαλήνη», είπε ο Μιν Μιν Σόι.

Προστέθηκε ακόμη άλλη μία κατηγορία βάσει ενός νόμου περί τηλεπικοινωνιών, είπε ο δικηγόρος, που προβλέπει πως ένας εξοπλισμός χρειάζεται άδεια.

Η επόμενη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου.

Η δημοτικότητα της Σου Κι έχει αυξηθεί στη Μιανμάρ έπειτα από τη σύλληψή της, αλλά η διεθνής φήμη της εξακολουθεί να αμαυρώνεται από ισχυρισμούς ότι επέτρεψε  την εθνοκάθαρση της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια.

naftemporiki.gr