Skip to main content

Κορωνοϊός: Αναπόφευκτη μια νέα παράταση του lockdown στην Αττική

Αναπόφευκτη φαντάζει η παράταση του lockdown στην Αττική μέχρι τουλάχιστον τις 16 Μαρτίου. Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής από τον κορωνοϊό, με την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φθάνει στο 84%. Το υπουργείο Υγείας κάνει προσπάθειες να ανοίξει νέες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ η Επιτροπή Επιδημιολόγων εκτιμά ότι η εβδομάδα αυτή θα είναι καθοριστική για την επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι μεταλλάξεις, ανησυχούν τους επιστήμονες και ήδη τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή άλλων 40 κλινών εντατικής θεραπείας για γενικά περιστατικά, σε κλίνες εντατικής για covid.

Επίσης, μετατρέπονται άλλες 120 κλίνες γενικών περιστατικών σε κλίνες covid, σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, ενώ η τελική φάση περιλαμβάνει την ανάπτυξη κλινών εντατικής θεραπείας με φορητό εξοπλισμό.

«Ο απόλυτος αριθμός των ασθενών είναι μεγάλος, μπορεί τα περισσότερα κρούσματα να είναι σε 40-50ρηδες αλλά εφόσον είναι μεγάλος ο αριθμός, θα πιεστεί το σύστημα Υγείας» είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Έκκληση για τήρηση των μέτρων

Σχολιάζοντας την επιδημολιολογική εξέλιξη των δεικτών ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε ότι ίσως χρειαστεί παράταση του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα. Ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων, έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους, ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

Παράλληλα, σημείωσε πως από τα πρώτα που θα  ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό ενώ σημείωσε πως  όσο υπάρχει ο κορωνοιός θα  μας απασχολούν οι μεταλλάξεις.

Ερωτηθείς για την Τσικνοπέμπτη είπε πως θα ήταν καλό να κάνουμε μόνοι μας λόγω της οικογενειακής διασποράς ενώ σχετικά με το Πάσχα δήλωσε  ότι μπορεί να ανοίξουν οι εκκλησίες τότε.

Για ένα «τίμιο» lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων έκανε λόγο από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο κ. Παυλάκης πρότεινε ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων ώστε να ανοίξουμε αργότερα  και έχοντας πιο σοβαρές προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι.

Για την εστίαση θεωρεί  ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, ενώ για τα σχολεία σχολίασε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, πρόσθεσε.

Στην αποτυχημένη εφαρμογή των μέτρων στάθηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 υπογράμμισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%.

«Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», τόνισε προσθέτοντας ότι είναι πιθανή η παράταση του lockdown.

Η πρόεδρος πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας σήμερα στο Open, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης στις ΜΕΘ της Αττικής, οι οποίες έχουν σχεδόν γεμίσει.

Όπως είπε, «δεν υπάρχει κανένα lockdown έτσι όπως το βιώνουμε». Παράλληλα θεωρεί πως για να μην παρατηρείται συνωστισμός «θα πρέπει να ανοίξουν και τα καταστήματα της εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία. Πιο καλά ελέγχεται η κατάσταση αν είναι καθισμένοι στα τραπέζια με τις μάσκες τους παρά στα παγκάκια που είναι ο ένας πάνω στον άλλο και στις πλατείες».

Επιπλέον η κ. Παγώνη τάχθηκε κατά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα. «Είδαμε τον συνωστισμό που υπάρχει ειδικά στα σούπερ μάρκετ».