Skip to main content

ΙΚΑ – ΕΤΑΜ: Εξέταση των αιτημάτων πιστοποίησης αναπηρίας σε 20 – 40 μέρες

Διαψεύδει το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ τα δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για «πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων για πιστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ»,  λέγοντας ότι πλέον είναι ελάχιστος ο χρόνος που απαιτείται από την κατάθεση του αιτήματος μέχρι την εξέταση του αιτούντος από τις υγειονομικές επιτροπές.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, μέχρι τον Μάρτιο του 2014 είχαν συσσωρευτεί 68.000 αιτήματα προς εξέταση λόγω της πολύμηνης απεργιακής κινητοποίησης των ιατρών-μελών των Υγειονομικών Επιτροπών.

Όμως, συμπληρώνει ότι σήμερα «εκκρεμούν μόλις 6.280 αιτήματα προς εξέταση πανελλαδικά, όταν τα νέα αιτήματα που εισήχθησαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός ανέρχονται σε 6.038!». 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι πλέον χρειάζονται από 20 έως 40 ημέρες από την κατάθεση του αιτήματος μέχρι την εξέταση του αιτούντος για τα πρωτοείσακτα περιστατικά και από δύο έως τρεις μήνες για την εξέταση των ενστάσεων που κατατίθενται και αυτό εξαιτίας του ότι δεν μπορούν ιατροί που συμμετείχαν στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή να συμμετέχουν και στη Δευτεροβάθμια.

Κατά το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, μικρή απόκλιση από τους παραπάνω χρόνους παρουσιάζουν ελάχιστα αιτήματα που αφορούν σε ειδικότητες οι οποίες συγκεντρώνουν μικρό πλήθος αιτημάτων καθώς και αυτών που εξετάζονται κατ’ οίκον.

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που υποβάλλονται αιτήματα για παρατάσεις ήδη χορηγηθέντων συντάξεων και επιδομάτων, αυτά μπορούν να κατατίθενται τουλάχιστον δύο μήνες προ της λήξης τους ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη χορήγησή τους.

«Ο τωρινός χρόνος ανταπόκρισης στα προς εξέταση αιτήματα είναι ο ιδανικότερος καθ’ ότι ο προγραμματισμός των γιατρών των υγειονομικών επιτροπών γίνεται σε συνάρτηση με τους συμμετέχοντες γιατρούς που υπηρετούν στους υγειονομικούς σχηματισμούς του ΠΕΔΥ των οποίων πρέπει να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία», συμπληρώνεται. 

Τέλος, το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αναφέρει ότι κατά μέσο όρο εισέρχονται 11.000 νέα αιτήματα ανά μήνα και συμπληρώνει ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για προγραμματισμό τουλάχιστον 1.200 υγειονομικών επιτροπών σε μηνιαία βάση που μπορούν να εξετάζουν από 15.000-19.000 αιτήματα.