Skip to main content

Πολιτική λύση επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας, σοβαρή η κατάσταση απαντά η Κομισιόν

Πολιτική λύση για το «ξεκλείδωμα» από την ΕΚΤ της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες μέσω της αγοράς εντόκων γραμματίων του δημοσίου, επιδιώκει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, την ώρα που συνεχίζεται η ανταλλαγή στοιχείων με τα τεχνικά κλιμάκια και η Κομισιόν κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τα στενά χρονικά περιθώρια.

Ο Πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στο Έθνος, σημειώνει ότι «δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε εναλλακτικά σχέδια γιατί το ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή εν ανάγκη και στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής». 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πιθανό να αναζητηθεί λύση για το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, δήλωσε ότι η κατάσταση «είναι σοβαρή και προτεραιότητα αυτήν την εβδομάδα είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις και η συλλογή στοιχείων από πλευράς τεχνικών κλιμακίων, (η βασική ομάδα παραμένει στην Αθήνα), τα στελέχη των οποίων από σήμερα ελέγχουν την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παρά τις πληροφορίες για «τρύπα» στο πλεόνασμα (ύψους 2 δισ.) στον προϋπολογισμό του 2014, που εξελίχθηκε σε διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει σε λήψη μέτρων λιτότητας.

Στελέχη της κυβέρνησης «κατηγορούν» τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι πίσω από το «περίφημο success story Σαμαρά τελικά κρύβεται ένα κενό ύψους 2 δισ. ευρώ», με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, να αρνείται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της άδεια ταμεία και να αποδίδει την απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% για το 2014, σε ισόποση υστέρηση των δημοσίων εσόδων κατά το τελευταίο δίμηνο πέρυσι λόγω των πρόωρων εκλογών.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη, τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Ν. Θεοχαράκη και τη σύμβουλο του υπουργού οικονομικών Έλενα Παναρίτη βρίσκονται στην Αθήνα και ασχολούνται με το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν μέσα στην εβδομάδα στην ομάδα των Βρυξελλών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ