Για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μοσούλης, η οποία θα δημιουργούσε μια καταστροφή «επικών διαστάσεων», όπως επισημάνθηκε, συζήτησαν ανώτατοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, σε συνάντηση που διοργάνωσαν χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ.
Το φράγμα της Μοσούλης έχει διαρθρωτικά προβλήματα από την κατασκευή του τη δεκαετία του ’80. Εάν καταρρεύσει, το τείχος του νερού που θα απελευθερώσει θα πλημμυρίσει την πυκνοκατοικημένη περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Τίγρη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ηπρέσβειρα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ Πάουερ και ο Ιρακινός ομόλογός της, Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, καθώς και ειδικοί του σώματος μηχανικών του αμερικανικού στρατού και αξιωματούχοι του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων.
«Οι εισηγήσεις για το φράγμα της Μοσούλης σήμερα ήταν τρομακτικές», είπε η Πάουερ σε δήλωση της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον οργανισμό. «Ενώ έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για πιθανή ρήξη, το φράγμα εξακολουθεί να κινδυνεύει από κατάρρευση», προειδοποίησε. «Σε περίπτωση ρήξης, είναι πιθανό να δημιουργηθεί σε ορισμένα μέρη κύμα ύψους 14 μέτρων, το οποίο θα παρασύρει τα πάντα στη διαδρομή του, μεταξύ αυτών ανθρώπους, αυτοκίνητα, οπλισμό που δεν έχει εκπυρσοκροτηθεί, απόβλητα και άλλα επικίνδυνα υλικά, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο τεράστια πληθυσμιακά κέντρα» επισήμανε. Η Πάουερ τόνισε ότι όλα τα μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι έτοιμα να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο που θα αποτελέσει «ανθρωπιστική κρίση επικών διαστάσεων».
Σύμφωνα με τη δήλωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας, περίπου 500.000 με 1,47 εκατομμύρια Ιρακινοί θα επηρεάζονταν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το Ιράκ έχει υπογράψει συμφωνία ύψους 273 εκατομμυρίων ευρώ με την ιταλική εταιρεία Trevi Group για τη συντήρηση του φράγματος της Μοσούλης για 18 μήνες. Η Ιταλία έχει πει ότι σχεδίαζε να στείλει 450 στρατιώτες για να προστατέψει την περιοχή του φράγματος, το οποίο έχει μήκος 3,6 χιλιομέτρων και βρίσκεται κοντά σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.
Το Ι.Κ. κυρίευσε το φράγμα τον Αύγουστο του 2014, αλλά το ανέκτησαν δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης δύο εβδομάδες μετά, με την εναέρια βοήθεια της συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει πει ότι λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει την κατάρρευση του φράγματος.