Skip to main content

Πρώτο τετ-α-τετ Τραμπ – Μέρκελ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), σε ένα πρώτο τετ-α-τετ το οποίο αναμένεται να προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων και να σχηματοποιήσει το πεδίο συνεργασίας δύο εκ των σημαντικότερων ηγετικών μορφών στον πλανήτη.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους και η επικεφαλής της κυβέρνησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα της οικονομικής συμβολής κάθε χώρας στο NATO, καθώς και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, φθάνει στην Ουάσινγκτον πολύ καλά προετοιμασμένη και αναμένεται να πιέσει τον κ. Τραμπ να υποστηρίξει ανοικτά μια δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να μην αλλάξει πολιτική σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος ως υποψήφιος είχε ασκήσει κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο για την πολιτική της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, αναμένεται να ζητήσει την υποστήριξή της στην προσπάθεια του να πείσει τις χώρες – μέλη του NATO να αυξήσουν τις δαπάνεις τους για τον οργανισμό. Είχε χαρακτηρίσει συγκεκριμένα την πολιτική της όσον αφορά τη μετανάστευση «καταστροφική», ωστόσο είχε εκφράσει και την εκτίμησή του στο πρόσωπό της.

«Διαπροσωπικοί δεσμοί»

Η δημιουργία διαπροσωπικών δεσμών αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης συνάντησης, καθώς η κ. Μέρκελ είχε στενές σχέσεις τόσο με τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους τον νεότερο, όσο και με τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, από την ανάληψη της καγκελαρίας το 2005.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται να επιδιώξει ανάλογες σχέσεις με τον κ. Τραμπ, παρά τον σκεπτικισμό που επικρατεί στο Βερολίνο για την πολιτική του φυσιογνωμία.

Γερμανοί αξιωματούχοι ποντάρουν στην δυνατότητα που, όπως σημειώνουν, διαθέτει η κ. Μέρκελ να «κερδίζει» τον συνομιλητή της σε διαπροσωπικές επαφές.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει προ ημερών ότι θα ζητήσει τη συμβουλή της καγκελαρίου για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ηγέτη τον οποίο ο ίδιος έχει επαινέσει, παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. βρίσκονται σε αντιπαράθεση μαζί του στο ουκρανικό και στο συριακό.

Χαμηλοί τόνοι μεταξύ Μνούσιν – Σόιμπλε

Την Πέμπτη, εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Στίβεν Μνούσιν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα, κράτησαν χαμηλούς τόνους στη μεταξύ τους συνάντηση στο Βερολίνο.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι αιχμές, με τον κ. Σόιμπλε να εκφράζει την αντίθεσή του στην ριζική μεταρρύθμιση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, όπως αυτή συζητείται στις ΗΠΑ. «Η εξεταζόμενη αλλαγή του συστήματος στη διεθνή φορολόγηση θα ερχόταν σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα διεθνείς συμφωνίες» τόνισε.

Ο κ. Μνούσιν, από την πλευρά του, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη, με τον κ. Σόιμπλε να σημειώνει ότι η συζήτηση ήταν πολύ ειλικρινής και εποικοδομητική, με την κάθε πλευρά να διατυπώνει σαφείς θέσεις και απόψεις.

naftemporiki.gr