Skip to main content

Διαξιφισμοί Π. Σκουρλέτη – Μ. Βορίδη για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση

Πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Μάκη Βορίδη, αποτέλεσε στη Βουλή το ενδεχόμενο καθιέρωσης της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και οι προωθούμενες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Επικρίσεις Μ. Βορίδη για αποδυνάμωση του ρόλου του δημάρχου

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του, ο Μάκης Βορίδης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει αν ρίχνει στο τραπέζι θέμα απλής αναλογικής και αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από τους δημάρχους, ώστε να μεταφερθούν στο δημοτικό συμβούλιο. Ο βουλευτής της Ν.Δ. έθεσε το ζήτημα μετά τη δημοσιοποίηση πολυσέλιδου πορίσματος επιτροπής που είχε συγκροτηθεί από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, για τις αλλαγές και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κανονιστικό πλαίσιο του Καλλικράτη. Ο βουλευτής επισήμανε ότι στο πόρισμα αυτό έχουν περιληφθεί προτάσεις και απόψεις για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Δημοτικού Συμβουλίου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, για τη δημιουργία συμβουλίων γειτονιάς με διευρυμένες αρμοδιότητες, τη θεσμοθέτηση τοπικών δημοψηφισμάτων, τη μείωση της διάρκειας της θητείας των δημοτικών συμβουλίων. Αλλά και στον δημόσιο διάλογο, όπως είπε ο κ. Βορίδης, «υπάρχουν συζητήσεις που μιλούν για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον δήμαρχο, ως μονοπρόσωπο αιρετό όργανο, και μεταφορά τους στο δημοτικό συμβούλιο ή αλλού καθώς και απόψεις για την επιλογή του γενικού γραμματέα του δήμου με διαδικασία που θα παρεμβαίνει αποφασιστικά η κεντρική κυβέρνηση». Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για έλλειψη διαλόγου με την ΚΕΔΕ.

«Ο διάλογος που ξεκίνησε και αφορά στις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου και από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς συστάθηκε πολυμελής επιτροπή με τη συμμετοχή ανθρώπων που έχουν γνώση των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης και κατέληξε σε συγκεκριμένο πόρισμα» διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Όπως ανέφερε, το πόρισμα αυτό δεν αποτελεί τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης, αλλά «σημαντικό υλικό πάνω στο οποίο οφείλουμε να δουλέψουμε και να αξιοποιήσουμε πλευρές του».

«Θα εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση»

Πλέον μπαίνουμε στην επόμενη φάση του διαλόγου, συνέχισε ο υπουργός, δηλώνοντας πως περιμένει από όλους αναλυτικές προτάσεις. «Τα θέματα των θεσμικών αλλαγών δεν επιδέχονται προσεγγίσεων fast track. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, θέλουμε να καταγράψουμε εμπειρίες σε σχέση με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Οφείλουμε με συστηματικό τρόπο να τα συζητήσουμε και να τα καταγράψουμε» είπε.

Χαρακτήρισε παράλληλα «αδιανόητη» τη στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ, ο οποίος – όπως είπε «ενώ συμμετείχε στο 95% αυτής της διαδικασίας, στο… παρά πέντε, αποχώρησε».

«Εμείς είμαστε φανατικά υπέρ του διαλόγου και θα τα συζητήσουμε αυτά και με την ΚΕΔΕ και με κάθε δήμο ξεχωριστά. Το κάνουμε ήδη. Δεν μπορούμε λοιπόν να συρρικνώσουμε το διάλογο και τη διαβούλευση στα μέτρα και τις επιθυμίες του κ. Πατούλη ή τις δικές σας», συμπλήρωσε.

Για την απλή αναλογική

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απλής αναλογικής και απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη, ο υπουργός σημείωσε: «Τελευταία φορά σας άκουσα από κοινού να μιλάτε για προσπάθεια άλωσης εκ μέρους της κυβέρνησης σε βάρος της αυτοδιοίκησης στο όνομα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Από πού και ως πού η αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων αποτελεί προσπάθεια άλωσης; Και δεν αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης της ψήφου των πολιτών, όταν το 18%, το 20%, το 25% της πρώτης Κυριακής λαμβάνει μια θηριώδη τελικά πλειοψηφία στη δεύτερη Κυριακή της τάξεως των 3/5; Αυτό τι είναι; Είναι προστασία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας; Είναι ύμνος στην βούληση των πολιτών; Τι είναι αυτός ο παραμορφωτικός εκλογικός νόμος τον οποίο υπερασπίζεστε;».

Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τον Μάκη Βορίδη να απαντήσει πότε η Ν.Δ. συνδέθηκε με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. «Με την αιρετή νομαρχία; Απέναντι ήσασταν. Με τον Καποδίστρια, με τον Καλλικράτη; Απέναντι ήσασταν. Είστε η προσωποποίηση της συντήρησης σε σχέση με την αυτοδιοίκηση, δεν θέλετε να αλλάξει τίποτε. Πάντοτε ήσασταν η οπισθοφυλακή οποιασδήποτε αλλαγής. Προτείνω να συμμετάσχετε και εσείς και οι άνθρωποι που επηρεάζετε», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Επειδή άκουσα κριτική για τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, οφείλω να σας επισημάνω ότι ο διάλογος γίνεται με τα θεσμικά όργανα, βεβαίως έχει δικαίωμα ο καθένας να συζητάει με όποιον θέλει, και όποιον δήμαρχο επιθυμεί, αλλά όταν λέμε διάλογο θεσμικά συγκροτημένο για την αυτοδιοίκηση, αυτός είναι ο διάλογος με τα θεσμικά όργανα και αυτός είναι η ΚΕΔΕ. Άρα η παράκαμψη δεν λύνει το ζήτημα του διαλόγου» απάντησε ο Μάκης Βορίδης για να προσθέσει: «Μπορεί να μη σας αρέσει ο κ. Πατούλης…. Τι να κάνουμε τώρα; Ο θεσμικός σας συνομιλητής είναι ο κ. Πατούλης. Με αυτόν πρέπει να συζητήσετε».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πόρισμα κινείται στη λογική της αποδυνάμωσης του ρόλου του δημάρχου και της απλής αναλογικής για να σημειώσει ότι «ένα εκλογικό σύστημα πρέπει να διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση και η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε αυτά». Είπε ακόμη ότι αυτή η λογική, όπως και η πρόταση για τα λαϊκά συμβούλια γειτονιάς, «συγκροτούν μέτωπο εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του θεσμού του δημάρχου».

«Στον άξονα ΔΝΤ και Σόιμπλε»

«Μένετε αμετακίνητοι σε μια λογική συντηρητισμού» αντέτεινε ο υπουργός Εσωτερικών και αναρωτήθηκε αν η Ν.Δ. προτείνει στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να αποδράσει από τον διάλογο. Ανέφερε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει διάλογος με όλους, προκειμένου να έχει διαμορφωθεί ένα τελικό κείμενο μεταρρυθμίσεων μέχρι τα μέσα της χρονιάς.

«Είστε φανατικά στον άξονα του ΔΝΤ και του Σόιμπλε. Ξέρουμε τι περιμένει τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ αν επανέλθετε στα πράγματα» συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας στην αναφορά του Μάκη Βορίδη ότι η Ν.Δ., ως κυβέρνηση, θα καταργήσει όσα νομοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση. Επέμεινε, επίσης, ότι η απλή αναλογική είναι σύστημα που ευνοεί ευρύτερες συνθέσεις και διευκολύνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης για να αναρωτηθεί αν τελικά η Ν.Δ. θέλει τους δημάρχους ως «τον μεγάλο βραχίονα μιας κεντρικής γαλάζιας εξουσίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ