Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Ελλάδα και Τουρκία δεν θα δεχθούν μόνιμη παραμονή προσφύγων

«Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας –Τουρκίας στη Σμύρνη. «Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι τα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. «Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά εμάς και τις δικές μας αξίες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν θα μας επιβάλει κανείς τη λύση, εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα».

Χαρακτήρισε σημαντικό ότι υπάρχει βούληση να αντιμετωπιστεί από κοινού το προσφυγικό και τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., αλλά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. «Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, στάθηκε στην επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι πρέπει να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών, με τις δύο χώρες να εκμεταλλεύονται τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτουν «στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών των προηγούμενων ετών».

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν θα είναι οι χώρες αυτές που θα δεχτούν την μόνιμη παραμονή όλων των ανθρώπων αυτών που δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

Σχολίασε ως ενδιαφέρουσα την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού στη Σύνοδο υπογραμμίζοντας ότι η βασική αρχή είναι να χτυπηθεί το μοντέλο της διακίνησης. «Σε ό, τι αφορά την ηθική της πλευρά λέει η πρόταση να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να περάσουν μέσω της παράνομης διακίνησης και να ανοίξουμε μία νόμιμη οδό ζητώντας άσυλο εδώ στην Τουρκία και να περνάει από δω αριθμός προσφύγων στην Ευρώπη» εξήγησε.

Εκτίμησε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στην επόμενη Σύνοδο να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.

«Γι’ αυτό προωθούμε από κοινού μόνιμη ροή προς τις χώρες της Ε.Ε. ταυτόχρονα λαμβάνοντας μέτρα κατά των παράνομων μεταναστών».

Εκτίμησε ότι η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής στέλνει μήνυμα σε μετανάστες που προέρχονται από τρίτες χώρες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη.

Στη συνάντηση εξετάστηκε το Κυπριακό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τέθηκε και το ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου που όπως σημείωσε αυξήθηκαν όπως και οι εμπλοκές.

Συμπλήρωσε, ερωτηθείς σχετικά ότι το casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν βοηθά στο κλίμα συνεργασίας.

Ζούμε σε μία περίοδο που στον βορρά έχουμε μία θερμή κατάσταση στον νότο μια κατάσταση εύθραυστη το Αιγαίο πρέπει να διατηρηθεί μία θάλασσα ειρήνης.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα όσα συμφωνήθηκαν και στις σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας, τη μεγάλη σημασία στον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Άγκυρας.

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας σιδηροδρομικών συνδέσεων, και να αναπτύξουμε υπερταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη με Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συμφωνήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.