Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: «Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο

«Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ όπου παρουσίασε τη στρατηγική της Κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί» είπε ο κ.Τσίπρας ο οποίος παρουσίασε και τέσσερις τομείς στους οποίους όπως είπε επιθυμεί να επεκτείνει την ατζέντα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα οι τομείς αυτοί είναι η «Πράσινη Ανάπτυξη», η «Κοινωνική Οικονομία», τα «Νέα Δικτυακά Συστήματα» και τα «Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters)».

«Η Ελλάδα δεν είναι sui generis»

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του είπε πως δεν μιλά μόνο ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης που αγωνίζεται ώστε η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα να δώσει μια νέα ώθηση στην Ευρώπη.

«Επειδή η Ελλάδα δεν είναι sui generis αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αδυναμίας» είπε και πρόσθεσε πως η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη δήλωσε πως έδωσε  νέα ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πληγεί από την λιτότητα στην Ευρώπη και υπογράμμισε την ανάγκη για αποφασιστική στροφή υπέρ των συλλογικών συμφερόντων και των λαϊκών προσδοκιών.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξανακερδίσουμε τις καρδιές των Ευρωπαίων και να αποκατασταθεί το κύρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» σημείωσε.

«Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο»

Ακόμη ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε πως πρέπει να σεβόμαστε τη δημοκρατία και την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των λαών, αν δεν θέλουμε να παραδώσουμε την Ευρώπη στην ακραία εθνικιστική και λαϊκιστική δεξιά.

«Για την Ελλάδα, η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει. Και αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο. Εκείνοι που συμπεριφέρονται σαν οι Έλληνες να μην ψήφισαν ποτέ ή σαν η ψήφος τους να μην έχει σημασία, στην πραγματικότητα καθιστούν την Ευρώπη άνευ σημασίας στα μάτια των πολιτών της» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Τσίπρα  η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατή με την δημιουργία μιας νέας ποιοτικής σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους η οποία θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, τον ρεαλισμό και την αμοιβαία κατανόηση.

Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των υφεσιακών πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης, συνέχισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2022 στα 24,5 δισεκατομμύρια ευρώ.  Και δεν μπορούμε πια να συνεχίσουμε με εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2015 και του 4,5% στη συνέχεια, απλά και μόνο για να προσποιούμαστε ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο».

Ζωτικής σημασίας η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί. Αυτό θα κάνει τη χώρα φερέγγυα, θα μειώσει δραματικά τις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων, και θα καταστήσει εφικτό για εμάς να καλύψουμε και πάλι τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας στις αγορές.».

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη η νομισματική ένωση ως σύνολο ζημιώνεται από την αποτυχία να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Η Ελλάδα, συνέχισε,  χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο ώστε να ανακτήσει την ικανότητα να προγραμματίσει και να οργανώσει την οικονομία της.

Μάλιστα διευκρίνισε πως για αυτόν το σκοπό αυτό, εστάλη η επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τον πρόεδρο του Eurogroup στις 18 Φεβρουαρίου.

«Η Ελλάδα ζήτησε παράταση της δανειακής σύμβασης, ως ένα ενδιάμεσο στάδιο προς ένα νέο Συμβόλαιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης. Επιπλέον, αυτό θα υποστηριχθεί από την συμφωνία που θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας για το πώς θα καταστεί βιώσιμο και θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος. Αλλά ακόμα κι αν ήμασταν σε θέση με κάποιο τρόπο να αφαιρέσουμε το σύνολο του δημόσιου χρέους, αυτό θα αυξάνονταν και πάλι σύντομα, αν δεν εξαλείψουμε τα βαθύτερα αίτια του» είπε και τόνισε πως γι΄αυτό είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις.

Η σχέση με τον ΟΟΣΑ

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως το έργο της κυβέρνησής δεν είναι εύκολο και απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιστορικά ριζωμένων αδικιών και της αναποτελεσματικότητας του οικονομικού μας συστήματος.

Αυτό, με τη σειρά του, είπε, απαιτεί δύο πράγματα: «Πρώτον, την πολιτική βούληση ώστε να αντιπαρατεθούμε όλα αυτά τα οργανωμένα συμφέροντα που επωφελούνται εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε τεχνική εμπειρία ώστε να εντοπίσουμε τις θεσμικές δομές που μπλοκάρουν τις αλλαγές και να τις μεταρρυθμίσουμε με σταθερό τρόπο. Η συνδρομή του ΟΟΣΑ στο θέμα αυτό είναι πολύτιμη».

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σχέση της χώρας με τον ΟΟΣΑ είπε πως το ζητούμενο είναι μια νέα σχέση με τον ΟΟΣΑ μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος, οι οποίες, όπως τόνισε,  ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους πολίτες ως ένα δικό τους σύνολο μεταρρυθμίσεων.

Η συνεργασία θα πλαισιώνεται από το πρόγραμμα της κυβέρνησής μας για προοδευτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις όπου η  κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά.

Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας η  στρατηγική των μεταρρυθμίσεών μας περιλαμβάνει παρεμβάσεις με στόχο, αφενός να εξέλθουμε από το τέλμα και να απομακρυνθούμε από το χαμηλό ισοζύγιο της οικονομίας και αφετέρου να επηρεάσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νέου ισοζυγίου.

«Η αλλαγή πρέπει να είναι ριζοσπαστική – όχι οριακή επειδή η οικονομία μας εξακολουθεί να είναι σε μια κατάσταση σύγχυσης, λόγω της κατάρρευσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της. Χρειαζόμαστε ένα σοκ για την ανάκαμψη της οικονομίας» είπε και υπογράμμισε: «Παράλληλα, το δημόσιο χρέος, εάν αναδιαρθρωθεί, θα μπορούσε να έχει μια σταθερά πτωτική τροχιά, ακόμη και με μια μέτρια ανάκαμψη της ονομαστικής αύξησης της παραγωγής.

Οι άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, σύμφωνα  με τον κ. Τσίπρα είναι  η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις

Πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης είπε πως είναι η αντιμετώπιση της πρόσβασης, για παράδειγμα, σε τροφή, στέγη και ενέργεια.

Ο δεύτερος στόχος θα αφορά στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλισθεί η πλήρης λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της.

Επίσης είπε πως θα διευρυνθεί ο ορισμός της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ σημείωσε πως θα καταργηθεί η  φορολογική ασυλία.

«Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι πιο δύσκολο εγχείρημα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, με τον εξορθολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των υπουργείων» είπε.

Επιπλέον ανέφερε πως θα προωθηθούν μηχανισμοί για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών» είπε και συνέχισε πως θα επιδιώξει ακόμη την προσέλκυση επενδύσεων σε βασικούς τομείς, αλλά και στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους με πιο αποτελεσματικό τρόπο,  εξετάζοντας, όμως, κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον.

«Για παράδειγμα, πρέπει να ενοποιήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα) με σκοπό την ανάπτυξη των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση της αξίας τους μέσω μικροοικονομικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας».

Ακόμη ο Πρωθυπουργός μίλησε και για διεύρυνση της ατζέντας σε ακόμη τέσσερις τομείς.

Πρόκειται για τους εξής:

Πράσινη Ανάπτυξη

«Θα θέλαμε να γίνει η Ελλάδα ένας ηγέτης στις στρατηγικές του πράσινου μετασχηματισμού» είπε.

Κοινωνική Οικονομία:

Η κοινωνική Οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στα χρόνια που έρχονται. Πρέπει να προωθήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο μεταξύ άλλων θα παρέχει υποστήριξη στους οργανισμούς που μπορούν να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες, ενώ θα ενθαρρύνει τις συνέργειες με άλλους τομείς της οικονομίας.

Νέα Δικτυακά Συστήματα

Η πληροφορική έχει πλέον δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για δικτυακά συστήματα και κινείται προς μια παραγωγή με βάση τα κοινά στοιχεία. Η εφαρμογή της, όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή εμπειρία εκτίνεται από την κοινωνική φροντίδα μέχρι τον τραπεζικό τομέα, και από τα τρόφιμα μέχρι την εκπαίδευση. Μια τέτοια προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της αδυναμίας των υφιστάμενων θεσμών, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού ειδικευμένων ατόμων που τώρα είτε είναι άνεργοι είτε στο εξωτερικό, καθώς και λόγω των πολλών απομακρυσμένων νησιωτικών ή ορεινών περιοχών.

Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (Clusters)

Η δημιουργία των οικοσυστημάτων παραγωγής μπορεί να προσφέρει σημαντικά κίνητρα για να παραμείνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αντί να φύγουν στο εξωτερικό. Ένα οικοσύστημα μπορεί να περιλαμβάνει τη συνεργασία υποδομών, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, σύμπραξης με δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη της επένδυσης στην συνεργασία.