Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση παίζει θέατρο

Για «θέατρο» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας το Μαξίμου για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης κοστίζει ακριβά στην Ελλάδα και στην οικονομία, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε σύσκεψη με επαγγελματικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της ανατολικής Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία», καθώς όπως είπε, θα μειώσει το κόστος δανεισμού του κράτους και θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Καθυστερώντας να κλείσει την αξιολόγηση, η κυβέρνηση «δεν μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο» ανέφερε, συνεχίζοντας: Για να τα πω απλά: Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα. Αυτό είναι το κόστος μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης που έχει έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά».

Αναφερόμενος στα αντίμετρα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτά θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και σήμερα. «Και σήμερα, εάν ξεπεράσουμε τους στόχους έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε κάποια χρήματα πίσω. Άρα, όλο αυτό είναι ένα θέατρο» είπε για να προσθέσει πως «το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μέτρα 2% του ΑΕΠ, μείωση του αφορολόγητου και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση των συντάξεων».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει «ένας μεγάλος μετασχηματισμός στην Ελλάδα» και να ανοίξει μία συζήτηση για το πώς ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία και τις ιδιωτικές επενδύσεις και για το πώς θα αποποινικοποιηθεί η έννοια της επιχειρηματικότητας.

Για τα «κόκκινα» δάνεια, υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τη δική της αναλυτική πρόταση, τη «Δεύτερη Ευκαιρία», η οποία, όπως είπε, «είναι πιο απλή και λειτουργική από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πρότεινε η κυβέρνηση», βάζοντας το βάρος στις τράπεζες και όχι στο Δημόσιο.

Για τις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ), ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μας επιτρέπει να συγκεντρώνουμε την παραγωγική μας βάση σε οργανωμένες περιοχές, οι οποίες πρέπει να προσφέρουν βασικές ποιοτικές υποδομές». Ανέφερε ακόμη πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και πως ο φορέας διαχείρισης των ΒΙΠΕ να επενδύσει σε αυτές περισσότερα κονδύλια. Η πραγματικότητα λέει ότι νέες επενδύσεις πρέπει να γίνονται εντός οργανωμένων χώρων, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και οι αγρότες να στραφούν από τις λογικές των επιδοτήσεων στην λογική παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δήλωσε ότι η Κρήτη πρέπει να γίνει «ένα εργοστάσιο παραγωγής καθαρής ενέργειας», αλλά για να γίνει αυτό, όπως είπε, «πρέπει να μπορεί να την πουλάει στο σύστημα και άρα, να διασυνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα».