Skip to main content

«Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες»: Αντιπαράθεση Ντ. Μπακογιάννη – ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Alkistis Voutsara / SOOC

Ντόρα Μπακογιάννη: Έννοιες ασύμβατες ο κ. Κασσελάκης και η εξωτερική πολιτική - ΣΥΡΙΖΑ: Να κρατήσει για την ίδια τις συμβουλές περί εξωτερικής πολιτικής 

Πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη με αιχμή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να έρθουν άμεσα προς κύρωση στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν αντέχω να μην σχολιάσω τη βαρύγδουπη δήλωση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος μας είπε να φέρουμε αύριο το πρωί τα τρία μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε συγκεκριμένα η βουλευτής της Ν.Δ. στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Ο κ. Κασσελάκης και η εξωτερική πολιτική είναι δύο έννοιες μέχρι στιγμής ασύμβατες. Εύχομαι όπως μαθαίνει, να μάθει και τι εστί υφαλοκρηπίς. Έχει ακόμη χρόνο» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «τα μνημόνια πρέπει να τα ψηφίσουμε.». «Μπορούσαμε να το έχουμε κάνει νωρίτερα. Να δεχθώ αυτή την κριτική. Αν το κάνουμε σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε. Ο κ. Γεραπερίτης έχει πει ότι εντός του 2024 θα ψηφιστούν. Αλλά αν το κάνουμε σήμερα θα δείξουμε μία κίνηση περίπου ότι κάτι φοβόμαστε και ότι ετεροπσοσδιοόζομαστε» τόνισε για να συμπληρώσει: «Να μας κάνει τη χάρη ο κ. Κασσελάκης να κάνουμε την εξωτερική πολιτκή της Ελλάδας και όχι μια εξωτερική πολιτική ετεροπροσδιορισμένη».

Ερωτηθείσα αν φοβάται ότι μπορεί η Ν.Δ. να έχει διαρροές εάν φέρει προς κύρωση τα μνημόνια, η κ. Μπακογιάννη απάντησε πως «η Ν.Δ. είναι ένα πολύ σοβαρό κόμμα». «Αν σήμερα βρισκόμαστε να έχουμε μια πολιτική κυριαρχία οφείλεται στην υπευθυνότητα του πρωθυπουργού και της Κ.Ο. (της Ν.Δ.). Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες» δήλωσε.

Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη προκάλεσαν την αντίδραση της Κουμουνδούρου. «Το ποιοι είναι ‘ρεμπεσκέδες’ και ποιοι όχι, το αποκάλυψε η ίδια η κ. Μπακογιάννη, στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, όταν παραδέχτηκε την πενταετή, σκόπιμη, κωλυσιεργία της κυβέρνησης και του κόμματος της σε ό,τι αφορά την κύρωση των τριών μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. «Από ‘κει και πέρα, καλά θα κάνει να κρατήσει για την ίδια τις συμβουλές περί χρηστής εξωτερικής πολιτικής και να παροτρύνει το κόμμα της να ασκήσει την αναγκαία αυτοκριτική, ιδίως όταν όλες οι πρόσφατες εξελίξεις τους έχουν εκθέσει στα μάτια ολόκληρης της διεθνούς κοινότητα» πρόσθεσε.